Alles wat je moet weten over rust hormoon progesteron

Alles wat je moet weten over het rust hormoon progesteron

Vermoeidheid, emotioneel of prikkelbaar zijn, slecht slapen of moeilijk afvallen, herken jij dit? Het hormoon progesteron is niet alleen belangrijk voor je vruchtbaarheid, maar heeft ook veel invloed op andere systemen. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

 

Wat is progesteron

Progesteron is één van het vrouwelijk geslachtshormoon, wat samen met oestrogeen vooral zorgt voor een goede menstruatiecyclus. Je kunt oestrogeen en progesteron zien als de Yin en Yang van onze hormonen. Als je hormonaal in balans bent, is in de eerste helft van de cyclus met name oestrogeen actief en in de tweede helft is vooral progesteron actief.

 

Progesteron voor rust

Het hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken na een goede eisprong. Het zorgt voor een goede kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, zodat een mogelijk bevruchte eicel zich goed kan nestelen. Maar wist je dat progesteron ook een kalmerende werking op onze hersenen heeft? En daarmee dus een grote invloed heeft op onze stemming en hoe we ons mentaal voelen. En dat het hormoon ook een belangrijke rol speelt bij het stimuleren van voldoende en een actief schildklierhormoon.

Dat progesteron een belangrijk hormoon is in je menstruatiecyclus weten veel vrouwen wel. Veel minder bekend is dat het een kalmerend effect heeft op je brein en zenuwstelsel. Het werkt als het ware als een natuurlijk antidepressivum. Het maakt je kalm en dromerig. Zonder progesteron is een diepe slaap lastig en kan je zenuwstelsel niet kalmeren. Wie weet herken je het wel, veel vrouwen in de overgang ervaren vaak slapeloosheid en stress. Dit wordt dus veroorzaakt door een tekort van progesteron.

 

De invloed van stress

Het hormoon progesteron wordt niet alleen in de eierstokken aangemaakt, een klein deel wordt ook gemaakt in onze bijnieren. Dit gebeurt op dezelfde plek waar ons stresshormoon cortisol ook wordt aangemaakt. In de moderne wereld ervaren veel vrouwen helaas veel stress en krijgen ze zo ontzettend veel prikkels binnen, dat de aanmaak van het hormoon cortisol voorrang krijgt op de aanmaak van progesteron. Als dit het geval is, heb je meer kans op een tekort van het hormoon progesteron. Daardoor kun jij je voornamelijk in de tweede helft van de cyclus wat minder goed voelen, denk aan vermoeidheid, stemmingswisselingen, PMS-klachten, maar ook dat je minder goed kunt slapen.

 

Veranderingen in ons leven

Al zeker 10 jaar voor de menopauze begint de productie van progesteron af te nemen. Dit komt doordat je eicelvoorraad langzaam begint af te nemen en hoe minder eicellen, hoe lager de progesteron aanmaak. PMS-klachten of andere klachten die samenhangen met progesterontekort komen daarom vanaf 35 jaar steeds vaker voor.

Maar ook na een zwangerschap komen klachten van progesteron tekort regelmatig (tijdelijk) voor, omdat de balans in je cyclus na de bevalling opnieuw moet instellen. Door slaaptekort, stress of te weinig zelfzorg (de juiste voeding, voldoende beweging en ontspanning) kan het lang duren voor deze balans goed is hersteld. Ook bij PCOS ontstaan vaak klachten van een tekort, omdat de ovulatie soms geheel uitblijft en er dus geen progesteronpiek in de eierstokken komt.

 

Tips voor betere aanmaak

  • Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is de basis voor een goede hormoonbalans. Om hormonen aan te kunnen maken of om te zetten zijn voldoende bouwstoffen nodig zoals; eiwitten en gezonde vetten, maar ook veel vitamines en mineralen.
  • Een goede darmwerking is nodig om alle voedingsstoffen ook op te nemen.
  • Stress beperken of een goede verhouding tussen stress en ontspanning.

Ga aan de slag met yoga, mindfulness, meditatie of andere methodes om tot rust te komen.

  • Diverse kruiden, zoals vitex agnus castus of Ashwaganda, kunnen de progesteron gevoeligheid verbeteren of je stress systeem tot rust brengen. Gebruik van deze supplementen altijd in overleg met een expert.
  • Een andere optie om je klachten te verminderen is om te werken met bio identieke hormonen, om zo je progesteron aan te vullen. Hiervoor is het verstandig om met een gynaecoloog een afspraak in te plannen.

© 2022 brainbalanceopleidingen.com