Het verschil tussen het mannen- en vrouwenbrein bij seks

Tijdens de seks gebeurt er een hoop in ons brein. Maar wat zijn de verschillen op dit gebied tussen man en vrouw? En hoe uit dit zich?

 

Oxytocine vs. Dopamine

Zowel bij mannen als bij vrouwen komt er tijdens de seks oxytocine vrij. Dit is een hormoon dat gevoelens van liefde en veiligheid opwekt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Echter maken vrouwen nog veel meer oxytocine aan dan mannen terwijl mannen een stuk meer dopamine aanmaken.

Het verschil in de aanmaak tussen deze hormonen zal je in de praktijk wellicht ook wel eens gemerkt hebben. Dopamine is namelijk een hormoon dat zorgt voor het gevoel van rush en van plezier, daarnaast werkt het hormoon ook nog eens verslavend. Oxytocine daarentegen zorgt voor een gevoel van hechting en liefde.

Dit is dan ook een verklaring voor de verschillende belevingen van seks bij mannen en vrouwen. De man ervaart seks over het algemeen meer als een kick en overvloed van lekkere gevoelens. Terwijl de vrouw zich warm, vol liefde en gehecht voelt.

 

Het gebruikelijke vooroordeel

In onze maatschappij hebben we te maken met het gebruikelijke vooroordeel dat vrouwen de emotionele wezens zijn, terwijl mannen lekker voor de seks gaan.

Echter is dit toch echt te kort door de bocht. Onderzoek laat namelijk zien dat er in het brein van de man en de vrouw evenveel aanleg is om open te staan voor seks.

Wel is het zo dat mannen sneller reageren op seksuele stimuli van externe factoren. Ze worden sneller geprikkeld en hebben sneller de neiging om iets als seksueel te zien dan vrouwen. Zo gaan mannen bij het zien van porno sneller ‘aan’ terwijl vrouwen eerst analyseren voordat ze seksueel geprikkeld worden. Voor vrouwen zijn er dan ook meerdere factoren die een rol spelen bij de opwinding. Denk bijvoorbeeld aan een veilige of romantische sfeer.

 

Het mannen- en vrouwenbrein

Zo heeft onderzoek dan ook aangetoond dat het opwindingsproces neurologisch gezien wel degelijk anders werkt. De activering van verschillende hersengebieden verlopen dan ook anders bij man en vrouw. Daarom is het van belang met beide factoren rekening te houden.

Kortom; de hersengebieden horende bij seksuele opwinding activeren bij het mannenbrein sneller dan bij het vrouwenbrein. Hier komt bij dat de hersengebieden gerelateerd aan emotionele verbinding actiever zijn bij het vrouwenbrein dan bij het mannenbrein.

Deze factoren leiden er helaas vaak toe dat mannen tijdens de seks vaker tot een orgasme komen dan vrouwen. Zo kan een man zelfs binnen 1 minuut klaarkomen, terwijl een vrouw vaak 20 minuten seksuele stimuli nodig heeft om tot een orgasme te komen. Het orgasme werkt weer heel erg belonend. Dit zorgt ervoor dat het krijgen van orgasmes bijdraagt aan het opnieuw krijgen van zin. Hoe je weer zin krijgt lees je in mijn vorige artikel.

© 2022 brainbalanceopleidingen.com