Oestrogeen dominantie; wat is het en wat kun je eraan doen?

Oestrogeen dominantie, misschien heb je er al wel eens van gehoord of iets over gelezen. Veel vrouwen hebben er last van, vandaar dat ik jullie er wat meer over ga vertellen. Welke klachten horen bij oestrogeendominantie? Wat doet oestrogeen? En hoe kan je er zelf al iets aan doen? Hormoon expert Francisca van den Berg legt je er meer over uit!

Wat is oestrogeen en wat doet het?

Oestrogeen staat vooral bekend als vrouwelijk hormoon en is wel bij meer dan 300 lichaamsprocessen betrokken! We kennen het vooral als voortplantings- en vruchtbaarheidshormoon maar het is bij veel meer processen betrokken. Denk hierbij ook aan je celgroei, botten, slijmvliezen, bindweefsel, zenuwstelsel, ogen, hersenen, borsten, nieren, hart en darmen. Weet dat het een opbouwend hormoon is dat helpt bij het herstellen van schade in het lichaam. Oestrogeen neemt af naarmate we ouder worden en na de overgang maken wij het niet meer aan. Het hormoon wordt met name aangemaakt in onze bijnieren, eierstokken en vetweefsel.

De verschillende vormen van oestrogeen

We kennen verschillende vormen van oestrogeen, welke gekoppeld zijn aan de levensfase van de vrouw:

  • 17B oestradiol is het oestrogeen wat we zien in onze vruchtbare periode. Het wordt aangemaakt in onze eierstokken en neemt dus af richting de menopauze.
  • Oestron, is het hormoon welke we na de menopauze nog zien en wordt aangemaakt in ons vetweefsel.
  • Oestriol, is het oestrogeen wat tijdens de zwangerschap actief is en komt vanuit de 17B oestradiol.

Het probleem met oestrogeen dominantie is twee ledig, enerzijds kan het komen door een tekort van het hormoon progesteron, maar anderzijds kan het ook zijn dat de oestrogenen niet goed worden afgebroken in de lever.

We kennen daar weer een aantal verschillende types in:

  • 2-OH oestron, welke een zwakkere werking heeft en is de gunstige vorm van oestrogeen
  • 4-OH oestron, is een sterkere variant en werkt meer op de borsten, dus als je in de tweede helft van je cyclus ervaart dat je gevoelige borsten hebt is deze vorm waarschijnlijk uit balans.
  • 16-OH is de sterkste vorm.

Het is van belang dat de 4-OH en met name de 16-OH in balans zijn met de 2-OH is. Wanneer dit niet het geval is spreken we van oestrogeen dominantie. Dan kan de lever de hormonen niet goed omzetten en is het belangrijk om uit te zoeken hoe je deze balans weer kunt gaan herstellen.

Welke klachten horen bij oestrogeen dominantie?

Een aantal klachten die bij oestrogeen dominantie horen zijn:

Zoals je ziet is het een flink rijtje waarvan de meeste klachten als zeer vervelend worden ervaren en onze gezondheid op lange termijn in gevaar brengen. Om de klachten van oestrogeen dominantie op te lossen moeten we dus zorgen dat onze lever de hormonen goed kan omzetten en afbreken, maar ook dat we voldoende progesteron in ons lichaam hebben. Een tekort aan progesteron zie ik ook veel terug bij vrouwen, omdat we helaas te veel stress ervaren en door de stress progesteron zijn werk niet altijd kan doen. En een ander probleem bij oestrogeen dominantie is dat we te veel xeno-oestrogenen binnenkrijgen welke ook oestrogeen dominantie kunnen veroorzaken. Nu vraag je je misschien af waar xeno-oestrogenen allemaal in kunnen zitten? Denk aan de stoffen in je make-up, maar ook schoonmaakmiddelen, shampoo, de anticonceptiepil en plastic flessen.

Wat kun je zelf al doen om je oestrogeen balans te resetten?

Om de oestrogeenbalans te herstellen is het belangrijk de totale balans in je lichaam te herstellen. Waar ik dan altijd eerst naar kijk is voeding. Zorg er dus voor dat je voldoende groenten eet, probeer alle kleuren van de regenboog op je bord te hebben en voeg met name de kruisbloemige groenten toe. Deze helpen je lever om beter te ontgiften, zodat deze beter je hormonen kan omzetten en afbreken. Wanneer je door hebt dat je lever een zware taak heeft wil je hier zo veel mogelijk rust creëren en dan is het drinken van alcohol natuurlijk niet handig. Alcohol draagt namelijk ook bij aan oestrogeen dominantie. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende en de juiste beweging. Ook kun je eens kijken naar seedcycling om zo nog meer je cyclus te ondersteunen. Hierbij help je je lichaam om de oestrogenen en progesteron goed af te breken en aan te maken.

And last but not least… stress werkt niet mee dus zorg voor voldoende ontspanning, relax momenten en me-time!

© 2022 brainbalanceopleidingen.com