Wat zijn de voordelen van kou voor je lichaam en brein

Wat zijn de voordelen van kou voor je lichaam en brein?

Het gebruik maken van de kou is op dit moment nog een ondergeschoven kindje, maar het wordt steeds bekender en met concepten als Intermittent Living, krijgt dit steeds meer de aandacht die de kou verdiend. In mijn vorige artikel ‘Waarom lopen op blote voeten zo gek nog niet is’ hebben we al een klein opstapje gemaakt naar de voordelen van kou, maar in dit artikel gaan we iets dieper onder het ijskoude water.

 

Sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel

Je sympatische zenuwstelsel activeert door blootstelling aan koude temperaturen. Daarnaast verhogen de neurotransmitters endorfine in je bloed en vliegt de adrenaline door je hele lichaam en brein. Hierdoor ben je gelijk ‘aan’ en ready to rumble. Enorm handig als je een oppepper nodig hebt, maar nou wil je natuurlijk niet de hele dag in het sympathische zenuwstelsel rondzwemmen. Dit gaat je op langer termijn opbreken. Balans tussen deze twee zenuwstelsels is enorm belangrijk. Met de ene geef je even vol gas (sympathisch) en met de andere ga je op de natuurlijke rem (parasympatisch).

 

Sympathisch (het gaspedaal):

  • Automatische piloot, je hebt bewust intelligent niks meer te vertellen
  • Ademhaling gaat omhoog
  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Je wordt alert
  • Uitschakeling van bepaalde breinonderdelen

 

Parasympatisch (de rem):

  • Geen opgejaagd gevoel
  • Ontspannen spieren
  • Rustige ademhaling
  • Voeding kan goed verteerd worden

 

De voordelen van kou

Bevordert vetverlies

Blootstelling aan de kou zorgt dat je ‘bruine’ (Brown Adipose Tissue) vet wordt geactiveerd. Zodra dit gebeurt worden je BAT calorieën verbrand om warmte in je lichaam te genereren.

 

Verbetert je immuunsysteem

Bij een koude douche is er een toename van je stofwisseling, hierdoor krijg je meer witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zijn het werkpaard van je lichaam, meer van deze cellen zorgt dus voor een sterker afweersysteem voor eventuele ziektes.

 

Spierherstel

Je bloedvaten worden nauwer in de kou, hierdoor verminderen ontstekingen en heb je minder last van spierpijn als je onder een koude douche of in een koud bad bent geweest na het sporten.

 

Verlicht depressies

In onze huid zitten (kou)-receptoren, bij aanraking met kou sturen deze enorm veel elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar je brein, dit is een natuurlijke antidepressivum.

 

Verbetert je slaap

Deze kan je tweeledig invullen. In het vorige artikel hebben we het al gehad over dat een temperatuur van 16 tot 18 graden optimaal is om in slaap te vallen en in veel gevallen ervaren mensen dit als koud. Om je eigen lichaamstemperatuur af te koelen is een koude douche een mooie oplossing, hierdoor val je dus ook sneller in slaap.

© 2022 brainbalanceopleidingen.com