10 tips om ontspannen de feestdagen door te komen met je kind

10 tips om ontspannen de feestdagen door te komen met je kind

De maand december is alweer begonnen. Een heerlijke maand vind ik dit altijd, met feestjes, vrienden, je huis gezellig maken en lekker eten!

Sinterklaas is elk jaar weer een verrassing: Doen we Sintspel, cadeautjes of gaan we uit eten? De laatste zal het dit jaar niet worden, dus weer een keuze minder, dat scheelt. De dag na sinterklaas worden alle kerstspullen van de zolder gehaald & de kerstboom opgezet, wel een echte want die ruikt zo lekker! Met de volumeknop wijd opengedraaid schallen de kerstliedjes door de boxen. Dit was bij ons thuis vroeger al traditie en dit is er eentje die ik graag voortzet met mijn eigen kinderen.

Oud & nieuw vieren we met ons gezin, samenzijn, plezier maken en lekker eten staan ook hier centraal.

Dit jaar doen we alles in iets aangepaste vorm maar dat mag de pret niet drukken. De warmte in huis, omzien naar elkaar en napraten over het afgelopen jaar. Ik hou van december!

Maar lang niet iedereen denkt er zo over. Voor kinderen brengt de decembermaand een hoop extra spanning met zich mee. En als je een kind hebt met AD(H)D, autisme of andere hersenproblematiek kunnen de feestdagen helemaal een behoorlijke uitdaging zijn.

Extra prikkels van alle versieringen, muziek, vuurwerk, extra activiteiten op school en meer familiebezoekjes dan anders. En dan heb je ook nog sinterklaas & piet en de kerstman… Leuk hoor, maar wie zit er onder deze kleding en waarom hangen er ineens overal versieringen in een anders vaak rustig huis of school. En moet die muziek nu echt zo hard?

Extra spanning en vragen:

  • Met hoeveel mensen mogen we dit jaar sint, kerst en oud & nieuw vieren?
  • Wat zal ik allemaal krijgen?
  • Zouden andere kinderen ook cadeautjes krijgen?
  • Wie zijn sinterklaas & piet nu eigenlijk, en waarom hebben ze dat aan?
  • Waarom hangen er ineens overal versieringen?
  • Moet de muziek nu echt zo hard?
  • Wanneer gaan we de kerstboom opzetten?
  • Zou het dit jaar sneeuwen met kerst?
  • Zouden andere kinderen ook te eten hebben?
  • Zomaar wat vragen die door het hoofd van een kind kunnen spoken en zo extra spanning kunnen geven.

Ouders zijn deze maand vaak drukker dan anders, want er “moet” ineens van alles extra gebeuren, wat vaak weer impact heeft op je kind dat al gevoelig is voor spanning & verandering.

Sta er als ouder(s) zijnde er eens bij stil of je kind drukker is dan anders, meer last heeft van een vol hoofd of meer “gedragsproblemen” gaat vertonen: Wat is er anders, en wat kan ik doen om de onrust weg te nemen?

  1. Kijk of je omgevingsprikkels kunt reduceren. Natuurlijk is het leuk om je huis of scho.ol extra gezellig te maken met sint of kerstversiering. Kijk of je de versiering kunt bundelen tot een bepaalde plek in plaats van alles te versieren. In een brein wat snel overprikkeld is zorgen extra prikkels als geluiden, materialen en verandering van omgeving, voor nog meer onrust. Vooral bij autisme, het plaatje is niet meer “kloppend”.
  2. Maak alles zo duidelijk mogelijk voor je kind. Eventueel ondersteund met foto’s. Beeldmateriaal blijft vaak beter “hangen” in het hoofd van kinderen dan gesproken taal. Een dag-, week- of maandplanner kunnen je kind helpen overzicht en structuur te behouden. Het is bekend dat veel kinderen met AD(H)D, autisme of andere hersenproblematiek moeite hebben om te plannen.

Zelf maakte ik altijd een aftelkalender voor mijn kind. Met hierop verjaardagen van die maand, wanneer we sint, kerst en oudjaar vieren en bij wie. Aan het begin van de maand zetten we samen alle belangrijke dingen erop. Elke dag voor het slapen gaan werd de dag afgekruist en ook nog even nagepraat over wat er die dag allemaal was gebeurd. Zo wist hij precies hoeveel nachtjes nog voor er een bepaalde activiteit kwam en wat er klaar was. Dit leek hem iets meer rust te geven.

Ook bij vakanties: Hoeveel nachtjes nog en hoeveel nachtjes blijven we daar? Of een verjaardag: Over hoeveel nachtjes ben ik jarig? Kan het gebruik van een aftelkalender je kind net dat beetje extra houvast geven. Voor kinderen met autisme zijn er picto agenda’s te verkrijgen waar je met behulp van picto’s (plaatjes) aan kunt geven wat er per dag op de planning staat.

  1. Met betrekking tot het versieren van je huis: Kijk of en hoe je je kind bij het versieren kunt betrekken. Wat kun je samen doen? Spulletjes kopen, de versiering ophangen. Of is het juist fijner voor je kind dat jij dit doet als je kind op school is? Vraag je kind of het “last” heeft van de extra versieringen in huis of op school. Blijf in ieder geval in gesprek. En kijk ook naar hoe jijzelf op dat moment functioneert. Als je het zelf druk hebt en al dit soort dingen gaan tussen de bedrijven door, zal dit ook onbewust extra prikkels voor je kind meebrengen. Zeker jonge kinderen zijn hier gevoelig voor!
  2. Als je kind extra spanning of misschien wel stress ervaart is het nog belangrijker om te ontspannen of te ontprikkelen, zie hiervoor mijn artikel: Ontspanning, beweging & ADHD.Voor kinderen met AD(H)D of andere hersenproblematiek is het belangrijk om te kijken naar de dagstructuur. Kijk of je je kind kunt helpen beweging en rust af te wisselen. Verwacht van een kind met AD(H)D niet dat het rustig blijft zitten tot alle cadeautjes zijn uitgepakt. Ingepakte cadeautjes zorgen vaak al voor extra spanning. Maak hier als dat nodig is afspraken over. Bijvoorbeeld: Het kind mag om de beurt iemand een cadeautje geven (zo is je kind meteen in beweging).

Is je kind gespannen over het feit of er wel of niet wat in zijn of haar schoen zit? Overweeg dan of je dit het waard vindt… Koop samen cadeautjes of laat je kind het inpakken.

Maar dan is de lol er toch af zou je zeggen? Wij volwassenen vinden van wel, maar het kan echt een hoop spanning bij je kind schelen!

En dan het kerstdiner: Verwacht niet van je kind dat het een uur lang rustig aan tafel blijft zitten, dit is voor geen enkel kind vol te houden! Kijk of je je kind tussendoor even extra kunt laten bewegen door hem of haar iets te laten pakken, laat je kind touwtje springen of doe (eventueel samen) een aantal bewegingsoefeningen. Spring een aantal keer op en neer, maak een aantal squats, jumping jacks o.i.d.. Beweging zorgt er o.a. voor dat je kind zich weer wat beter kunt focussen en het helpt ook om prikkels te reduceren. Tekenen kan ook helpen om je kind te laten ontspannen.

Oud & nieuw: Dit jaar als het goed is met minder harde knallen. Is je kind gevoelig voor geluiden? Overweeg dan om een koptelefoon aan te schaffen die geluiden dempt. Voor kinderen zijn ze er in allerlei leuke kleuren te verkrijgen.

Laat zien dat je niet per definitie bang hoeft te zijn voor vuurwerk door het positief te benoemen. Wauw, kijk eens hoe mooi! Zie je dat etc. Je kind neemt ongemerkt het gedrag van jou als ouder over. Ben jij bang voor vuurwerk, zal je kind deze signalen sneller oppikken en kan dit onrust veroorzaken.

Leid je kind af door samen spelletjes te doen, een muziekje op te zetten wat je kind fijn vindt. Of laat je kind een ontspannen bad/douche nemen.

  1. Voeding: Juist deze maand nog belangrijker dan anders om te kijken naar wat je kind binnenkrijgt! Welke voeding doet iets voor het hoofd van je kind. Suikers & bewerkte voeding kunnen er o.a. voor zorgen dat je kind nog meer moeite krijgt om alle prikkels te verwerken.

Overal waar we komen worden we blootgesteld aan allerlei lekkers, de pepernoten liggen vanaf augustus al in de schappen van de supermarkt! De decembermaand staat in het teken van lekker eten & gezelligheid. Eten wat vaak niets doet voor het lichaam & hoofd van je kind. Mag je kind dan nooit meer iets van pepernoten, gevulde speculaas of een warme chocomelk?

Zorg voor een goede basis: Ik houd zelf 80% voedend (liefst puur / onbewerkt eten als: groenten & fruit, eiwitten, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden & pitten, peulvruchten, kip, vlees in mindere mate) en 20% vullend (bewerkte producten) aan.

Dus kijk eens wanneer je Sinterklaas, kerst of oud- en nieuw viert of je in ieder geval een voedende basis voor je kind neer kunt zetten. Of probeer eens om een gezondere variant te maken van pepernoten, speculaas, kersttoetjes of appelflappen met voedingstoffen die wel iets doen voor het lichaam van je kind.

  1. Je zult wel merken in een periode vol met allerlei spannende dingen dat je kind minder snel in slaap kan komen of onrustig slaapt. Terwijl ze juist slaap zo hard nodig hebben om alle opgedane prikkels van de dag te kunnen verwerken. Maak een wandeling voor het slapen gaan, zet een rustgevend muziekje op, let op schermgebruik (liefst een uur voor het slapen gaan niet meer op een scherm), help je kind te ontspannen d.m.v. een ontspannings- of ademhalingsoefening, warme douche, gebruik evt. etherische rustgevende oliën waar je je kind mee in kunt smeren of een diffuser.
  1. Je kunt een thermometer maken met je kind waarbij je je kind zelf in laat vullen hoe het zich voelt. En wat hem of haar hierbij kan helpen.

0 is fijn (groen), 5 is minder (oranje) en 10 is heel boos (rood). Hier zitten natuurlijk verschillende fases tussen, dit is per kind verschillend. Door dit inzichtelijk te maken help je je kind emoties te benoemen, je kind kan aangeven in welke fase het zit: Ontspannen, tegen overprikkeling aan of woede. En jij kunt er als ouder sneller op inspringen hoe je bepaald gedrag weer kunt ombuigen.

  1. Probeer juist de positieve en leuke kanten van je kind te blijven benoemen, van positieve aandacht groeit je kind. Doe een spelletje of andere leuke activiteit met elkaar.
  2. Vergeet zelf niet om rustig adem te blijven halen, het wordt vanzelf weer januari.
  3. En de allerbelangrijkste: Geef je kind de nabijheid, rust en aandacht die het nodig heeft! Vind je dit zelf soms even pittig en heb je minder energie? Maak dit bespreekbaar met je kind. “Mamma of pappa voelt zich vandaag niet zo fijn, ik doe mijn best maar dan weet je dat ik misschien wat minder geduld heb!” En als je kind dit niet begrijpt, bijvoorbeeld bij een kind met autisme, maak het duidelijk aan de hand van emotie picto’s. Maak duidelijke afspraken met je partner zodat je elkaar kunt af wisselen en ondersteunen.