3 stappen naar gezondere natuurlijke cosmetica

3 stappen naar de juiste (gezonde) natuurlijke cosmetica

Als je dit artikel hebt aangeklikt ben je al goed bezig! Je bent op zoek naar gezondere cosmetica, wil werken aan je gezondheid, hebt nog geen juiste cosmetica voor jou gevonden of bent geïnteresseerd in (gezonde) cosmetica. Nu begint het moeilijkste gedeelte; hoe kies je het beste product/merk voor jou en je gezondheid? Het lijkt lastig, maar ik kan je een paar simpele handvatten geven om een keuze te maken die bij jou past. Het kan dan even duren voordat je het perfecte product gevonden hebt, maar dan heb je ook iets wat goed is en waar je blij van wordt.

 

Stap 1 – Wat vind jij belangrijk?

Bepaal wat je belangrijk vindt. Wat zijn jouw normen en waarden? Ben je op zoek naar producten die veilig zijn voor jouw gezondheid of wil je ook een vegan product? Heb je de focus op het milieu of richt je je liever op cruelty-free producten? Ik focus zelf op al deze onderdelen, maar dat is een keuze. Als jij duidelijk hebt wat je belangrijk vindt kan je specifiek op zoek.

 

Stap 2 – Kijk naar het land van herkomst

Het land van herkomst zegt iets over de kwaliteit en de achtergrond van een product. Alle cosmetica die in een land geproduceerd wordt moet voldoen aan de wet- en regelgeving van dat land. Deze wetten verschillen per land, waardoor de achtergrond van een product per land ook verschilt. Een goed voorbeeld hiervan is het verschil tussen de regelgeving van Amerika en Denemarken. In Amerika zijn maar 11 ingrediënten verboden om te gebruiken in cosmetica. In Europa zijn er meer dan 1300 ingrediënten verboden. Je kunt je voorstellen dat producten uit Amerika meer toxische ingrediënten bevat voor je gezondheid en je brein. Producten uit Denemarken volgen een nog strengere wet- en regelgeving omdat Denemarken op weg is om het eerste 100% biologische land ter wereld te worden. Als je het dan hebt over ‘gezonde’ producten kan je dus eerst kijken naar waar een product vandaan komt.

 

Stap 3 – Certificeringen

Nu je hebt gekeken naar het land van herkomst van een product ga je een stapje verder kijken. Welke certificeringen staan er op een product? Een certificering is een beoordeling van een onafhankelijke partij en zegt dus echt iets over de kwaliteit van een product. Als een product niet voldoet aan de voorwaarden van een certificering zal een product nooit de certificering krijgen. Veel merken gebruiken ook vermeldingen. Vermeldingen zijn figuren die op certificeringen lijken, maar niet zijn beoordeeld door een onafhankelijke partij. Er staat dan bijvoorbeeld in een cirkeltje op een product ‘sulfaat vrij’. Dit lijkt op een certificering, maar is dit niet. Als je een product of merk op het oog hebt is het daarom goed om altijd even op te zoeken waar een certificaat voor staat. Dan kom je er ook snel genoeg achter of het een certificaat of een vermelding is. Vooral de combinatie van certificeringen is iets waar je op kan letten. De kwaliteit van een product hangt namelijk niet alleen af van ingrediënten, maar ook van het productieproces en de technologieën die zijn gebruikt om een product te ontwikkelen. Je ziet tegenwoordig vaak merken die ‘alleen’ focussen op gerecycled plastic of de nadruk leggen op vegan ingrediënten, maar dit zegt natuurlijk nog niks over de kwaliteit van een product. Ik kies altijd voor producten die focussen op de gezondheid van mens, dier en milieu. Als je dezelfde waarden hebt, kan je kijken naar de volgende certificering: