Nu meer dan ooit, is een tijd waarin veel prikkels er voor zorgen dat we sneller afgeleid en overprikkeld raken. Denk aan een constante stroom van nieuws pop-ups, veranderende corona maatregelen, werken vanuit huis met de kinderen om je heen en uren per dag scrollen op social media bij gebrek aan sporten of sociale gelegenheden. Dit legt (onbewust) veel extra druk op ons brein en daarmee op hoe we ons voelen.
Door onderstaande dingen dagelijks te doen help je je brein om fitter en relaxter door roerige tijden (heen) te komen.
1. Luister naar (klassieke) muziek
Het luisteren van muziek en met name klassieke muziek kent vele voordelen. Zo maak je bijvoorbeeld dopamine aan (een gelukshormoon) als je muziek luistert. Dit zorgt voor een gelukzalig en ontspannen gevoel. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren. Wie veel naar muziek luistert, loopt dus minder kans ziek te worden.
2. Beperk social media gebruik (in je pauze)
Het is vast herkenbaar om in een periode van rust of pauze even je telefoon te pakken en op social media te gaan scrollen. Velen doen dit om even te kunnen ontspannen van hun werk/schooldag, maar het tegendeel is waar. Je hersenen hebben 15 tot 25 minuten de tijd nodig om na het lezen van een social media bericht te hergroeperen en weer te kunnen focussen. Je brein heeft dus tijd nodig heeft om alle informatie te absorberen en daarna weer op het goede spoor te komen; totaal het omgekeerde van ontspannen dus. Het loont dus de moeite om je bewust te worden van hoeveel uur je per dag aan je social media kanalen spendeert en dat terug te dringen naar maximaal 1 uur per dag. Jezelf restricties opleggen als het om social media gebruik gaat, zal jou en je brein een stuk beter laten ontspannen.
3. Wandel in de natuur of in een boomrijke omgeving
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de positieve invloed van de natuur en over één ding zijn ze het allemaal eens; van de natuur ontspant je brein (soms zelfs al binnen 5 minuten!). Dagelijks minimaal 20 minuten wandelen in de natuur zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en gezonder blijft. Er is wel verschil tussen ongerepte natuur (grootste ontspannende effect) en bijvoorbeeld een stadspark. Een van de redenen hiervoor is dat mensen in een stadspark nog altijd veel alerter zijn (door storende omgevingsfactoren) Uit onderzoek blijkt dat het gezonde effect van de natuur niet alleen maar te maken heeft met het inademen van frisse lucht of de prettige natuurlijke omgeving. Het gaat dieper: natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte. Het zorgt voor een voorspelbare omgeving, waardoor je brein minder hoeft te focussen en even uit kan rusten van alle dagelijkse prikkel overload.