5 dingen die elke vrouw zou moeten weten over de overgang

5 dingen die elke vrouw zou moeten weten over de overgang

Een periode van hormoonverschuivingen, verandering en vaak onzekerheid; de overgang. Leefstijlgynaecoloog Ginny Chamorro is gespecialiseerd in alles rondom de overgang en vertelt je in dit artikel 5 dingen die elke vrouw – en man – zou moeten weten over de overgang.

 

  1. Elke vrouw krijgt te maken met de overgang, net als de puberteit is het iets waar je doorheen moet. Het betekent dan ook zeker niet dat je niet meer meetelt. Ik zie het altijd als de start van de tweede ronde in het leven.

 

  1. Tijdens de overgang neemt de productie van de hormonen progesteron en oestrogeen af. Progesteron kan een kalmerende en stabiliserende werking op je brein hebben en oestrogeen bevordert de doorbloeding van de hersenen. Wat de afname van deze hormonen precies betekent lees je in mijn vorige artikel. Wel wil ik je vast vertellen dat het niet gek is dat je je anders voelt, je lichaam is namelijk op zoek naar een nieuw evenwicht. Zodra je dit evenwicht hebt bereikt ben je klaar voor de tweede ronde!

 

  1. Neem de klachten die je ervaart serieus en schuif ze niet onder stoelen of banken. Je hoeft het niet alleen te doen en het kan nooit kwaad om eens bij een gynaecoloog langs te gaan om de oorzaak van je klachten te ontdekken. Daarnaast wil ik je wel meegeven dat je niet te streng voor jezelf moet zijn, ben mild naar jezelf en onthoud dat een beetje humor nooit iemand kwaad heeft gedaan.

 

 

  1. Eén ding is zeker; de overgang drukt je met je neus op de feiten. Je lijf is je tempel en daar moet je goed voor zorgen. We zien dan ook dat vrouwen met een gezonde leefstijl over het algemeen veel minder last hebben van hun overgang. Zo hebben Japanse dames, die voornamelijk veel groenten en vis eten, bijna geen overgangsklachten.

 

  1. Tot slot is het ontzettend belangrijk in beweging te blijven. Je spieren rennen achteruit en het is aan jou om ze wakker te houden. Door te bewegen zorg je voor een betere bloeddoorstroming en compenseer je het een en ander.