Naast het belang van balans in ons brein is het ontzettend belangrijk ons immuunsysteem in balans te houden. In de moderne tijd waarin we leven hebben velen van ons een overactief immuunsysteem. Ik leg je uit hoe dit komt en geef je vijf tips om je immuunsysteem te herstellen.
Werking van het immuunsysteem
Ons immuunsysteem vecht tegen ziektekiemen, bacteriën, schimmels en virussen die binnen willen dringen. Een goed functionerend immuunsysteem is dus van groot belang voor een goede gezondheid.
De grenzen tussen binnen -en buitenwereld noemen we ook wel barrières. Als deze niet goed functioneren komen er veel bacteriën en andere enge beestjes binnen. Het is dus belangrijk goed voor deze barrières te zorgen.
Heb je makkelijk last van je darmen? Snel bloedend tandvlees? Een slechte huid? Of misschien wel gevoelige longen? Dan is de kans groot dat jouw barrières niet alles tegenhouden, dit zorgt voor activatie van het immuunsysteem.
Onze darmen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van het immuunsysteem. In de darmen vindt namelijk continu een uitwisseling van informatie met het immuunsysteem plaats. Ze hebben een groot oppervlak en zijn gevoelig voor problemen. Zo kunnen stress, slechte voeding, medicatie en milieufactoren de barrière van de darmen beschadigen.
Stress is hierin een hele belangrijke trigger. Ons immuunsysteem reageert namelijk per direct op stress en hierdoor beïnvloedt stress ons immuunsysteem op verschillende manieren.
Wist je dat ook jouw hersenen een belangrijke barrière hebben? Namelijk de bloed-hersen barrière, wanneer andere barrières in je lijf niet goed functioneren ontstaan hier sneller problemen.
Overactiviteit
In de tijd waarin we leven ervaren we dag in dag uit erg veel prikkels, vaak te veel prikkels. We zijn ons immuunsysteem aan het overbelasten en hierdoor is het immuunsysteem vaak 10 dingen tegelijk aan het doen. De stress die we hierbij zowel bewust als onbewust ervaren activeert ons immuunsysteem. Door deze hoge mate van stress die we dagelijks hebben is ons immuunsysteem overactief.
‘Stress activeert ons immuunsysteem’
Echter werkt ons immuunsysteem het beste als het in balans is. Het immuunsysteem moet in de basis ontspannen en waakzijn zijn. ’s Nachts is het immuunsysteem dan vooral actief. Het is hierbij van groot belang dat er geen ontstekingen ontstaan, bij een overactief immuunsysteem ontstaan deze wel.
Zodra er ontstekingsactiviteit plaatsvindt hebben we veel energie nodig om dit op te lossen. We hebben in zo’n geval rust nodig om de schade te beperken, want als we geen rust nemen kan dit leiden tot meer ontsteking.
Het is belangrijk de balans in ons immuunsysteem te creëren en ontstekingsactiviteit te beperken zodat het snel kan reageren als er een virus op ons afkomt. Daarom heb ik vijf concrete tips voor je!
5 tips voor een immuunsysteem in balans
Tip 1: Gevarieerde en gezonde voeding
Je darmen hebben een grote invloed op je gezondheid. Zorg goed voor je darmen door gevarieerd te eten; veel groente en kip of vis. Vooral gefermenteerde voedingsproducten zijn heel goed voor de darmen. Denk hierbij aan zuurkool, kim chi, maar ook aan pure biologische chocolade.
Tip 2: Gezonde vetten en vermijd suiker
Omega 3 vetten die in vis zitten werken ontstekingsremmend. Zo zijn de omega 3 visolie of de vegetarische omega 3 algenolie goede supplementen om je immuunsysteem in balans te houden. Vetten in bijvoorbeeld zonnebloemolie of kant-en-klare bak&braad producten daarentegen versterken ontstekingen juist. Zorg er dus voor dat je gezonde vetten binnenkrijgt en ongezonde vetten zoveel mogelijk achterwege laat.
Vooral geraffineerde suikers en koolhydraten kunnen de darmflora beïnvloeden en het immuunsysteem direct en indirect activeren.
Tip 3: Beperk eetmomenten
Elke keer dat we eten wordt ons immuunsysteem actief. Des te vaker we eten, des te vaker ons immuunsysteem actief wordt. Inmiddels weten we daarom dat het immuunsysteem veel beter functioneert als we tussendoortjes overslaan en enkel 3 maaltijden per dag eten. Het is zelfs nóg beter slechts twee maaltijden per dag te eten, maar een goed begin is het halve werk.
Tip 4: Hitte en kou
Korte krachtige activatie van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het daarna in de ruststand komt. Geef je immuunsysteem eens een flinke zet door 3 minuten onder een koude douche te gaan staan of even in een hete sauna te gaan liggen. Zo zorg je ervoor dat je immuunsysteem vervolgens ontspant.
Tip 5: Regelmatig bewegen
Met name overdag zouden we massaal veel meer moeten bewegen. Het is niet goed voor zowel ons hart als ons immuunsysteem om lang achter elkaar te zitten. Af en toe even sitting breaks nemen is dus heel belangrijk. Probeer elke ¾ uur een paar minuten intensief te bewegen. Denk hierbij aan touwtje springen, opdrukken, planken of traplopen.
Daarnaast is het belangrijk elke dag het liefst 10.000 stappen te zetten en twee keer per week intensief te sporten.
Door deze tips toe te passen zorg jij een beetje beter voor je immuunsysteem, zodat je immuunsysteem iets beter voor jou kan zorgen. Veel succes!