Alcohol in cosmetica slecht of niet

Alcohol in cosmetica; slecht of niet?

Alcohol in huid- en haarverzorgingsproducten heeft een slechte reputatie. Maar is het wel zo slecht voor je haar, huid en je brein? Je hoort en leest steeds meer over alcohol in cosmetica. Soms positief, maar vooral negatief. Wat is de waarheid over dit ingrediënt? En is het slecht voor je gezondheid of niet?

 

Verschillende vormen alcohol

Alcohol wordt vaak als algemene term gebruikt. Maar niet alle alcoholen worden op dezelfde manier geproduceerd. Er bestaan dan ook verschillende vormen van alcohol;

1) Hoogmoleculaire alcoholen – ook wel vetalcoholen genoemd.
2) Laagmoleculaire alcoholen – ook wel drogende alcoholen genoemd.

Cetearylalcohol (ook wel Cetostearylalcohol of Cetylstearylalcohol genoemd) valt in de eerste categorie. Een vetalcohol is een alifatische alcohol. Deze is afkomstig van plantaardige gewassen zoals palmolie en kokosolie. Deze vorm van alcohol wordt regelmatig gebruikt als oplosmiddel of co-emulgator in bijvoorbeeld cosmetica. Dit betekent dat het wordt gebruikt voor het mengen van ingrediënten die normaal niet kunnen mengen (zoals water en olie). Het kan ook worden gebruikt om de textuur te verdikken. In klinische onderzoeken bleek dat cetearyl alcohol geen toxiciteit (giftigheid) te hebben. Daarnaast was het niet-mutageen (het verandert je DNA niet). Dit is positief, want DNA-veranderingen kunnen bepaalde ziektes veroorzaken, zoals kanker. Daarnaast hebben vetalcoholen zoals Cetearylalcohol eigenschappen die juist gunstig zijn voor je, het kan namelijk hydraterend en verzachtend werken. Hierdoor kan het bijvoorbeeld je haar zachter maken en helpt het je haar makkelijker te ontwarren.

 

Drogende alcoholen

Toch zijn drogende alcoholen ook veel voorkomend. Deze alcoholen drogen, zoals de naam al doet vermoeden, je huid uit. Toch zijn drogende alcoholen soms essentieel om te gebruiken in een product. Een goed voorbeeld hiervan is een haarlak of een droogshampoo. De reden dat er een drogende alcohol wordt gebruikt in deze producten is omdat een drogende alcohol snel verdampt. Het laat een product dus sneller drogen. Bij producten als een haarlak of droogshampoo is dit nodig, omdat je simpelweg niet wil dat deze producten je haar vochtig maken. Drogende alcoholen kunnen echter wel het haar en de hoofdhuid uitdrogen. Dit willen we juist zo veel mogelijk vermijden. NATULIQUE gebruikt daarom bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid drogende alcohol. Daarnaast maakt NATULIQUE gebruik van co-factoren. Co-factoren zijn ingrediënten die de werking van een ander ingrediënt kunnen stimuleren of juist remmen. NATULIQUE voegt altijd een co-factor toe die de huid beschermt en hydrateert. Een goed voorbeeld daarvan is de Anti-Pollutive Dry Shampoo. Hier zit bijvoorbeeld rozenextract en jasmijnbloem extract in. Deze extracten verminderen de uitdrogende werking en voeden je hoofdhuid.

NATULIQUE is momenteel alleen bij geselecteerde kapperszaken te koop. Naturigin is het zusterbedrijf van NATULIQUE en deze producten zijn wel via de webshop van Your Brain Balance verkrijgbaar. Klik hier om de producten te bekijken.

Moet je dus altijd gaan voor ‘alcoholvrije’ producten?
Soms is het antwoord ja en soms is het nee. Het hangt helemaal af van het soort alcohol en het resultaat wat je wil bereiken!