Als je een beter geheugen wilt start dan met betere slaap  

Als je een beter geheugen wilt start dan met betere slaap  

Wanneer je meer focus, een beter geheugen en meer energie wilt, dan start dat allemaal bij de kwaliteit van jouw slaap. Maar ook je humeur, beslissingen maken, of je gelukkig bent of niet kan beïnvloed worden door jouw slaap. Zo zie ik goede slaap ook zeker zo essentieel als voeding en beweging voor gezonde hersenen.

Zonder te slapen kun je je neurale netwerken, die ervoor zorgen dat we kunnen leren en ontwikkelen, minder goed vormen. Gedurende de nacht zorgen deze neurale netwerken ervoor dat je een goed geheugen houdt. Zo zijn je hersencellen dag en nacht voor je aan het werk, ’s nachts werken je hersenen net zo hard als overdag. Slaap heeft zo een belangrijke rol bij het reinigen van alle toxinen (giftige stoffen) in je brein. En zorgt het voor de aanmaak van energie. Gedurende de dag zijn onze hersenen te druk om dit te kunnen doen, daar is de nacht dan een uitermate geschikt moment voor. Neem dit moment je hersenen dus ook niet af. Maar geef ze die ruimte en herstelperiode die zo ontzettend belangrijk zijn. 

Ik weet dat er veel mensen zijn die niet aan de gemiddelde uren slaap per nacht komen die we als mens nodig hebben (7 a 8 uur slaap is wel aan te raden). Ik hoor dan weleens om me heen “meer dan 5 uur heb ik per nacht niet nodig”. Voor die mensen heb ik maar 1 advies: slaap is geen keuze, slaap is een must. We moeten dat niet onderschatten. Met alle mentale ziektes waar we mee te maken hebben is het zo belangrijk om slaap een podium te geven.  

Slaap is essentieel voor gezonde hersenen 

Slaap is essentieel voor het goed functioneren van je hersenen maar ook je fysieke processen. Toch weten we misschien wel hoe belangrijk het is om goed te slapen, het lukt gewoonweg niet altijd. Veel mensen, ruim 63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn over hun slaapkwaliteit. Dat is enorm veel. 1 van de redenen dat slapen een probleem kan zijn is dat we onze hersenen niet stop kunnen zetten, overdenken van alles wat er die dag gebeurd is, malen, onrustig en opgejaagd gevoel. Ik kan het me goed voorstellen, wanneer er iets bijzonders staat te gebeuren, een belangrijke presentatie of een belangrijke meeting, dan slaap ik ook veel onrustiger. Wellicht herken jij dat bij jezelf ook; net voordat je wilt gaan slapen denk je terug aan iets vervelends waar je een vervelend gevoel bij kreeg, we ervaren de gedachten en het gevoel. Biochemisch gebeurt er veel meer. We maken bepaalde hormonen aan, vaak komt cortisol erbij kijken, het stress hormoon. Wat ons waakzaam en alert maakt. We worden dus meer wakker i.p.v. dat we ons voorbereiden op die goede nacht slaap. De ene gedachte wordt de andere gedachte en we komen in een vicieuze cirkel van gedachten te zitten. Die ons van het ene uur naar het andere uur kan brengen. Je hebt plafonddienst en je hebt het idee hier niet meer doorheen te komen. Komt er ooit een einde aan? Alleen al door deze gedachten is het goed mogelijk dat je helemaal niet meer in slaap valt. Uiteindelijk kan het zo zijn dat de ergernis zo groot wordt dat je daarmee je interne processen alleen maar stimuleert nog actiever te worden en slechter te gaan slapen. 

Mediteren voor betere slaap  

Voor deze momenten kan ik je aanraden om te gaan mediteren. Mediteren is een enorm fijne oplossing voor dit soort momenten. Mediteren kan namelijk helpen bij slapeloosheid. Vind je mediteren nog niks, of lukt het je niet? Dan werkt deze tip misschien wel: Mediteren is niet om je hoofd leeg te maken, het helpt je in het hier en nu te zijn. Het zorgt voor meer rust waardoor je in andere hersengolven terecht kunt komen en ontspanning kunt ervaren.  

Al na 5 minuten mediteren kunnen de effecten op ons brein gemeten worden, wijst een onderzoek van Harvard uit. Mediteren gaat altijd samen met ademhalen, hoe gecontroleerder jouw ademhaling is, hoe meer ontspannen je zult zijn, hoe makkelijker je in slaap kunt vallen.