De afgelopen jaren zijn antioxidanten veel in het nieuws. Deze natuurlijke wonderstofjes zouden onder meer celschade voorkomen, veroudering tegengaan en rimpelvorming in de huid uitstellen. Maar hoe doen antioxidanten dat nu precies, in welke voeding zitten ze en kunnen ze gevaarlijk zijn als je er teveel van inneemt? Hieronder lees je alles wat je moet weten.
Wat zijn het?
Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is het proces waarbij vrije radicalen ontstaan door een reactie met zuurstof. Deze vrije radicalen ontstaan in het lichaam als bijproduct van lichaamseigen processen. Als de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaamscellen te hoog wordt, kunnen deze moleculen een schadelijk effect hebben.
We kunnen in aanraking komen met vrije radicalen door onder meer ongezonde voeding, medicijnen, (sigaretten)rook, chemische stoffen, stress, zware metalen, cosmetica, shampoo, luchtvervuiling, uitlaatgassen, kraanwater en shampoo. Deze invloeden zetten een oxidatieproces in gang, waardoor we verouderen en als het ware langzaam wegroesten (roest is een oxidatieproces).
Antioxidanten kunnen het oxidatieproces vertragen en vrije radicalen wegvangen. Zo kunnen ze veroudering tegengaan en de vorming van bijvoorbeeld rimpels en pigmentvlekken op de huid uitstellen. Ook zijn er aanwijzingen dat bepaalde antioxidanten een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker. Hiervoor moet in nadere onderzoeken meer bewijs verzameld worden.
Waar zitten antioxidanten in?
Antioxidanten zitten onder meer in bepaalde soorten eten en drinken. Met name Brain Foods zijn er erg rijk aan. Voedsel met veel antioxidanten is bijvoorbeeld fruit zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, druiven, granaatappel en pruimen. Antioxidantrijke groenten zijn onder meer boerenkool, tomaat, broccoli, wortels, spinazie, spruitjes, aubergine, ui en bieten.
Goed om te weten is dat antioxidanten ook in grote mate aanwezig zijn in chocolade, noten en groene, zwarte en witte thee. Zo kun je gezond genieten van een snack in combinatie met een heerlijke kop thee.
Bijzonder feitje: zelfs zuurstof is een antioxidant, maar tegelijkertijd is het ook een vrije radicaal. Als mens kun je logischerwijs niet zonder zuurstof, maar met elke ademteug verouder je een beetje meer. Alleen daarom al is het slim om regelmatig antioxidantrijke voeding te eten.
Zijn teveel antioxidanten gevaarlijk?
Het voorbeeld over zuurstof hierboven illustreert dat alles in het lichaam draait om evenwicht. Ook het brein functioneert alleen optimaal als het in balans is. Teveel van iets gezonds kan giftig zijn voor je systeem en dat geldt ook voor antioxidanten. Bij een extreem hoge inname verstoor je het natuurlijke evenwicht met vrije radicalen en krijgen ze een tegenovergestelde werking.
Gelukkig moet je het wel heel bont maken om het zo ver te laten komen. In onze moderne wereld staan we door factoren zoals stress en vervuiling namelijk bloot aan meer vrije radicalen dan ooit tevoren. Tegelijkertijd krijgen de meeste mensen door bodemverarming en een ongezond eetpatroon relatief weinig antioxidanten binnen. Je neemt er dus niet snel teveel van in.
Wat zijn de beste antioxidanten?
Antioxidanten zijn er in vele vormen. Hoewel ze allemaal vrije radicalen bestrijden, bieden ze daarnaast elk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn vitamine C en E. Deze zijn beide belangrijk, waarbij vitamine C onder meer het immuunsysteem ondersteunt en vitamine E helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.
Andere voorbeelden van krachtige antioxidanten zijn stoffen als resveratrol, alfa-liponzuur en anthocyanen. Deze ondersteunen respectievelijk hart- en bloedvaten, de reinigende werking van de lever en je hersengezondheid en geheugen. Je vindt deze antioxidanten onder meer in de zwarte bonensmoothie in mijn Brain Food Smoothies-boek (pre-order nu!) en in nieuwe supplementen uit mijn eigen lijn zoals Multi vrouw en Resveratrol.
Dit soort supplementen is ideaal om je dagelijkse inname van antioxidanten op een gezonde en makkelijke manier te verhogen. Vergeet echter niet: supplementen vormen nooit een vervanging, maar alleen een aanvulling op gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Meer weten? Vraag hier gratis orthomoleculair supplementadvies aan en ontdek of jij meer antioxidanten nodig hebt.