Stress

Stress. Het is een woord dat bij de meeste mensen direct een negatieve associatie oproept. Maar stress kan ook positief zijn. In de basis is het namelijk niets anders dan druk, spanning of belasting. De biologische functie daarvan is dat het je als mens helpt om te overleven, te presteren en je verder te ontwikkelen. Kortom: stress is voor jouw bestaan van essentieel belang.

Pas als stress chronisch wordt, krijgt het een negatieve lading. Een teveel aan stress zorgt voor een disbalans in je hersenen en daarmee in je leven. Je ervaart dan een continue belasting van je systeem en dat heeft zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen. Door de oorzaken van stress te herkennen en stapsgewijs te werken aan Brain Balance, kun je negatieve patronen doorbreken en al in 60 dagen een gebalanceerder, gelukkiger en stressvrijer leven leiden.

Op 20 & 21 april 2023 geeft Mischa Selis een tweedaagse training over Stress. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Wat leer je tijdens de training over stress

Probeer jij al geruime tijd jouw stresslevel te verlagen? Ervaar je zowel lichamelijke- als psychische spanningsklachten? Dan is deze 2-daagse training iets voor jou! Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Niet gek in een wereld waarin het aantal prikkels maar blijft toenemen, terwijl ons brein niet in dat tempo mee evolueert. Als je al langere tijd stress ervaart is het soms lastiger om weer rust te ervaren. In deze training leer je dat stress niet met jouw specifieke situatie te maken heeft, maar met de manier waarop je naar jouw situatie kijkt.

  • Je leert wat stress is.
  • De verschillende oorzaken van stress.
  • De moderne wereld en de diverse stressoren.
  • Het effect van stress op je brein.
  • De holistische kijk op stress, stressoren en hoe hiermee om te gaan.
  • Hoe ga je om met stress?

Over de training

Inbegrepen in de training

Gevolgen en oorzaken van stress

Onderzoek laat zien dat de gevolgen van stress hevig zijn. Het vergroot je risico op lichamelijke en mentale aandoeningen en doet je brein zelfs letterlijk krimpen. Als de eerste symptomen van stress zich aandienen, ben je jezelf meestal al te lang voorbijgelopen. De eerste waarschuwingssignalen van je lichaam zijn relatief onschuldige symptomen zoals vlekken, jeuk en bultjes. Daarna volgen serieuzer klachten als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, hartkloppingen en chronische vermoeidheid.

Wat zijn de oorzaken van stress?

De oorzaken van stress zijn voor iedereen verschillend. Een hoge werkdruk of problemen op het gebied van relaties, financiën of gezondheid veroorzaken vaak stressgerelateerde klachten. Wat maakt jou gestresst? Het herkennen van de oorzaken is een belangrijke eerste stap in het verlagen van je algehele stressniveau.

Maar belangrijker nog is het optimaliseren van je brein om op een gezonde manier met stress om te leren gaan. Want hoe je brein geconditioneerd is, bepaalt voor een groot deel hoe heftig stress bij je binnenkomt en hoe je ermee omgaat. In een samenleving waarin het niet altijd mogelijk is om stressvolle prikkels te vermijden, moeten je hersenen in balans zijn.

Over Mischa

Na het cum laude behalen van haar VWO-, doctoraal- en artsexamen werd Mischa opgeleid tot psychiater en werkt zij nu als directeur bij de internationale en innovatieve GGZ-instelling Oh My Mood Foundation. In het verleden werkte zij als arts in Zambia en Malawi.

Zij is mindfulness trainer, yoga teacher en leiderschapscoach en haar doel is de herwaardering van het vrouwenbrein en welzijn voor iedereen.