Chõwa
In onze zoektocht naar een gebalanceerd leven komen we opnieuw uit in Japan. De volgende Japanse wijsheid die ik met jullie wil bespreken is ‘Chõwa’, letterlijk vertaald staat dit voor:
- ‘Chõ’ – zoeken, voorbereiden, stemmen (muziek)
- ‘wa’ – balans, harmonie, vredig
Maar vrij vertaald komt de basis eigenlijk terug op luisteren en kijken. Iets wat we in alle hectiek in Nederland weleens vergeten. Wij trekken liever onze mond open omdat we het gevoel hebben iets toe te moeten voegen.
Je kent het wel toch? Iemand verteld een verhaal tegen je, na enkele seconde ben je al bezig in je brein om een reactie te formuleren, zonder dat je het hele verhaal hebt meegekregen en hebt verwerkt (want wat zegt diegene nu echt?). Soms kan je jezelf geeneens inhouden totdat de ander klaar is omdat je anders alweer vergeten bent wat je zelf wilde vertellen. Niet echt luisteren toch?
Luisteren en kijken dus, hoe lang is het geleden dat je dit écht hebt gedaan? Bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur, even rust voor jezelf pakken en kijken naar de planten, dieren en luisteren naar alle geluiden om je heen? Dit kan je toepassen op nog veel meer situaties, privé of werk gerelateerd maar bijvoorbeeld ook in het huishouden en met opvoeding.
Kuuki wo yomu
Nee dit is geen vertaling naar waar is m’n koekie. Kuuki wo yomu staat voor het lezen van de lucht, of simpeler gezegd het aanvoelen van de sfeer.
Stel je voor, je loopt een vergaderzaal in waar een gespannen sfeer hangt. De gezichten van je collega’s staan op scherp met hier en daar een zweetdruppel omdat ze er niet met elkaar uitkomen. Eerlijk gezegd hoef je hier geen geleerde in luisteren en kijken voor te zijn, want dit zou zelfs een worm kunnen aanvoelen terwijl wormen helemaal geen gevoel hebben.
Maar wat is jouw reactie op zo een moment? Ga je mee in de gespannen sfeer, ga je rechtsomkeert of probeer je de spanning te doorbreken met een flauwe grap of je de handdoek in de ring moet gooien (voor het zweet dan hé). Gelukkig voor jullie heb ik besloten om geen komediant te worden.
Als we luisteren en kijken, het aanvoelen van de sfeer, dan kijk je naar:
- De manier waarop diegene praat
- De klank van zijn of haar stem
- Iemand zijn lichaamshouding
- De emotie die hierbij loskomt
- Zijn of haar gezichtsuitdrukking
Dit alles zonder maar je eigen verhaal te creëren in je eigen gedachten. Daar is ons brein namelijk erg goed in.
Dat naast luisteren, kijken en observeren erg belangrijk zijn, is op te maken uit het feit wat er via verbale en non verbale communicatie wordt overgebracht. 55% komt over via lichaamstaal, 38% komt door via de stem (klank) en slechts 7% door de daadwerkelijke woorden. Let op: deze percentages zijn van toepassing zodra emotie wordt overgebracht.
Tips voor balans
Hoewel het belangrijk is om te luisteren naar anderen, is het nog belangrijker om te luisteren naar jezelf.
Enkel dan kan je zoektocht naar balans echt van start gaan. Wat vind jij zelf belangrijk? Waar word je blij van? Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Raak vooral niet verstrikt in de rol die je volgens jezelf zou moeten spelen, maar wees gewoon jezelf. Of je moet acteur willen worden, dan kan het nog weleens helpen om een bepaalde rol te spelen.
Het vinden van je balans is een kwestie van het ontwikkelen van routines, oefeningen en gewoontes waar je blij van wordt. Het houden van je balans is een kwestie van het niet teveel afwijken van je routines, oefeningen en gewoontes. Wederom best simpel toch?
“Het vinden van je balans is een kwestie van het ontwikkelen van routines, oefeningen en gewoontes”.
Zelf hebben we bijvoorbeeld laatst ons tv-abonnement opgezegd, want ja: wat kijk je tegenwoordig eigenlijk nog op de televisie? De grootste reden dat we dit gedaan hebben is om nog meer rust (balans) in ons leven te creëren, want er komen vaak veel ongewenste prikkels binnen waar je je helemaal niet bewust van bent.
Hieronder nog meer tips die je kunnen helpen om in balans te raken/blijven, want een leven uit balans is gewoon niet zo leuk als een leven in balans. Muziek uit het ritme klinkt ook niet zo lekker toch?
- Stel prioriteiten.
- Leer ‘nee’ zeggen.
- Ga offline (leg je telefoon af en toe weg).
- Even pauzeren en opladen, loop een rondje, ga even mediteren.
- Doe eens een stapje terug en neem tijd voor jezelf.
- Lees een boek.
- Beweeg elke dag (jaja, ik blijf hier op hameren).
En het zal zeker niet altijd even makkelijk zijn, maar gelukkig kun je altijd terugvallen op de Japanners! Nog even een tip, mocht je hier meer over willen weten: Akemi Tanaka heeft een leuk boek geschreven over je zoektocht naar balans, ‘Chõwa, Japanse wijsheid voor een leven in balans’.