Positieve effecten IL

Dit zijn de positieve effecten van Intermittent Fasting

In zijn vorige artikel legde Siebe Hannosset uit wat Intermittent Fasting precies is, hoe het werkt en waarom het werkt. Het herstel van de insulinegevoeligheid staat hierin centraal. Maar dat is lang niet het enige positieve effect van Intermittent Fasting. Hieronder zet Siebe alle positieve effecten voor jou op een rij!

Anti-aging

Oxidatie van cellen hoort bij het verouderingsproces van de mens. Terwijl we ouder worden, vindt er steeds meer oxidatie plaats waarbij er vrije radicalen ontstaan. Hierdoor ontstaan er meer ontstekingen, worden we sneller ziek en krijgen we bijvoorbeeld ook  rimpels en pigmentvlekken. Levensstijl speelt een grote rol bij het verouderingsproces en zo heeft ook Intermittent Fasting een grote invloed op dit proces. Intermittent Fasting werkt anti-inflammatoir, dit wil zeggen dat onze cellen minder snel oxideren waardoor we langer gezond blijven.

Gezond lichaamsgewicht

Door het herstel van onze insulingevoeligheid en het stabiliseren van onze bloedsuikerspiegel, wordt onze vetverbranding en stofwisseling geoptimaliseerd. Tevens kan je er via Intermittent Fasting er ook voor kiezen om wat minder maaltijden en dus minder calorieën binnen te krijgen op een dag. Denk bijvoorbeeld aan de “one meal a day” methode waarbij je maar 1 maaltijd per dag neemt. Dit zorgt voor een positief effect op lichaamsgewicht en buikomtrek. Let er wel op dat de maaltijd(en) die je eet volwaardige maaltijden zijn, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Betere vetverbranding

Intensief bewegen of sporten tijdens je vast, optimaliseert de vetverbranding. Tevens zal door nuchter te bewegen,  wit vet worden omgezet naar bruin vet. Wit vet zorgt voornamelijk voor opslag van energie, terwijl bruin vet voor een optimalisatie van onze stofwisseling zorgt. Je verbrand letterlijk meer calorieën door bruin vet, zelfs als je zit.

Cognitieve functies

BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) wordt door Intermittent Fasting in de hippocampus verhoogd. We hebben het dan over de neuroplasticiteit en neurogenese, de vitaliteit van de neuronen wordt in stand gehouden of zelfs verbeterd. Dit zorgt voor behoud en zelfs verbetering van cognitieve functies.

Ondersteuning immuunsysteem

Vasten zorgt voor de verlaging van witte bloedcellen. Zodra je eet na een periode van vasten, geef je deze witte bloedcellen als het ware een boost. Juist de switch tussen vasten en eten werkt ontzettend goed ter ondersteuning van het immuunsysteem. Zie het belang van de metabole switch in Siebes eerdere artikel over Intermittent Fasting.

Verlaagd risico op verschillende welvaartsziekten

Kanker en Alzheimer: mede door de ondersteuning van het immuunsysteem, als gevolg van Intermittent Fasting, wordt de kans op welvaartsziekten zoals kanker en Alzheimer verkleind. Dr. Valter Longo deed hier onderzoek naar en kwam tot deze vaststelling.

Hart -en vaatziekten: de verbeterde insulinegevoeligheid en stofwisseling zorgen ervoor dat de bloeddruk verlaagt, cholesterol optimaliseert en ontsteking afneemt. Stabielere bloedsuiker -en insulinespiegels verlagen het risico op hart -en vaatziekten.

Suikerziekte: ook prediabetes en diabetes type 2 heeft te maken met verstoorde bloedsuikerspiegels en zelfs insulineresistentie. De insulingevoeligheid herstellen kunnen we o.a. bereiken met Intermittent Fasting.

Minder blessuregevoeligheid

Door het verlagen van ontstekingen kan Intermittent Fasting ook bijdragen tot minder blessuregevoeligheid en sneller herstel. Hierdoor kan IF ook voor sporters een meerwaarde betekenen en is de veel gehoorde angst op verlies van spiermassa niet terecht. . Door Intermittent Fasting wordt zelfs extra groeihormoon aangemaakt. Voor de sporter is het des te belangrijk dat hij/zij het vasten afstemt op zijn trainingen en wedstrijden en dat er ook wordt ingezet op het innemen van voldoende – en vooral juiste – calorieën.

Intermittent Fasting is niet voor iedereen geschikt. Als je hiermee wil starten raden wij aan om dit altijd in overleg met een expert te doen. 

Brain Balance Boost: Intermittent Living

Op 30 & 31 augustus 2022 geeft dé Intermittent Living expert Siebe Hannosset een tweedaagse training over Intermittent Living. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in! Het zullen 2 praktische dagen zijn, waar je ook zelf het concept Intermittent Living gaat toepassen. Na afloop ontvang je ook een e-boek over Intermittent Living cadeau! Klik hier om je aan te melden.