6 FEITEN OF FABELS OVER SLAAP

Feit of fabel: 6 stellingen over slaap

Er worden steeds meer dingen bekend over het belang van een goede nachtrust. Zo beweert de één dat 3 uur slaap voldoende is en dwingt de ander zichzelf elke ochtend om 5 uur op te staan. Maar wat zijn de feiten en wat zijn de fabels?

 

Door alcohol te drinken slaap je beter: FABEL

Wanneer je voor het slapen gaan alcohol drinkt val je makkelijker in slaap dan gewoonlijk. Ik begrijp dan ook goed waar deze stelling vanaf komt. Echter verstoort het drinken van alcohol je REM-slaap. In deze fase van onze slaapcyclus verwerken we gebeurtenissen en ervaringen. Een goede REM-slaap is dan ook belangrijk om de volgende ochtend uitgerust wakker te worden. Te diep in het glaasje gekeken? Zo komt het dus dat je de volgende ochtend niets meer weet.

 

Iedereen droomt ‘s nachts: FEIT

Ik hoor mensen steeds vaker zeggen dat ze niet dromen, maar wat ze eigenlijk bedoelen is dat ze hun dromen niet onthouden. Iedereen droomt namelijk tijdens zijn/haar REM-slaap. In de westerse cultuur zijn we alleen niet geprogrammeerd iets met onze dromen te doen, terwijl ze ons wel veel interessants kunnen vertellen. Onze dromen zijn namelijk een metafoor van de werkelijkheid. Probeer ’s ochtends als je wakker wordt even de tijd te nemen om rustig op te starten zonder gelijk naar je telefoon te grijpen. Waarschijnlijk zal je merken dat je dromen makkelijker onthoudt.

 

We zijn niet allemaal ochtendmensen: FEIT

Om 5 of 6 uur in de ochtend al productief zijn: je ziet het steeds meer, maar werkt dit voor iedereen? Het antwoord is nee, we zijn namelijk niet allemaal ochtendmensen. Onze maatschappij is onderverdeeld in drie groepen met verschillende ritmes. Zo’n 33,3% van de mensen is ochtendmens, die mensen komen met gemak vroeg hun bed uit en ondervinden ook geen problemen om vroeg te gaan slapen. De andere 33,3% is juist productief in de avond en komt ’s ochtends met veel moeite uit bed. De laatste 33,3% bevindt zich hiertussen in en is niet van het vroege opstaan, maar ook niet van de late avonden. Het is hierbij vooral belangrijk te ontdekken tot welke groep jij behoort, zodat je je ritme hierop aan kan passen.

 

De uren voor 12 tellen dubbel: FABEL

Voor twaalven zou je slaap beter zijn dan na twaalven: ik hoor het vaak, maar het is niet waar. Het is wel zo dat de uren aan het begin van de nacht dieper zijn dan aan het einde, zodat je uitgerust wakker wordt. Maar dit is niet afhankelijk van de tijd waarop je gaat slapen.

 

De lengte van onze slaap is niet belangrijk: FABEL

Waarom 8 uur slaap? Is 5 of 6 niet voldoende? De lengte van onze slaap is gebaseerd op het doorlopen van onze slaapcycli. Om goed uitgerust wakker te worden is het belangrijk 3 tot 5 keer per nacht de slaapcyclus te doorlopen. Daarmee rekening houdend komen we op 7-9 uur slaap uit. Slechts 0,3% van de wereldbevolking kan namelijk tegen structureel minder dan 6 uur slaap.

 

Door extra uren te slapen kun je slaap inhalen: FABEL

Wanneer we een korte nacht hebt gehad denken we vaak deze gemiste uren in te kunnen halen. Door wat extra uren te slapen zal je je wellicht meer uitgerust voelen, maar dat betekent niet dat verloren slaap in te halen valt. Met name onze REM-slaap kunnen we namelijk niet inhalen. Door vaak te weinig REM-slaap te hebben verliezen we onder andere focus en herinneringen, zijn we sneller prikkelbaar en raken onze relaties verstoord. Een keer een kort nachtje kan dus geen kwaad, maar het is belangrijk dat dit niet te vaak voorkomt.