Hoe komen jij en je kind ontspannen de feestdagen door 9 tips voor jou

Hoe komen jij en je kind ontspannen de feestdagen door? 9 tips voor jou!

Als je aan een kind vraagt welke maand vind je de leukste maand van het jaar? Krijg je bijna steevast hetzelfde antwoord: “December!”

En als je dan vraagt waarom?

“Cadeautjes, Sinterklaas, Kerstfeest, vuurwerk, gezelligheid en lekker eten. Heel veel lekker eten: Pepernoten, speculaas, snoepjes, chocoladeletters, oliebollen en appelflappen, mmmmmm!!!

December, een leuke maand maar al die leuke dagen vol zoetigheid en lekkers leveren ook behoorlijk wat spanning op met daarbij behorende boze buien, slapeloze nachten en kinderen die als stuiterballetjes door je huis heen vliegen. En als je een kind hebt wat extra gevoelig is voor al die prikkels, heb je er als moeder een zware kluif aan om alles in goede banen te leiden. Dat vergt flexibiliteit, aandacht en heel veel geduld.

Herkenbaar voor jou?

Wat kan jou en je kind deze maand door helpen?

Een paar pepernoten, stukje chocoladeletter of oliebol op zijn tijd kan echt geen kwaad zolang je kind de juiste voedingstoffen binnenkrijgt die hij of zij hard nodig heeft om te ontwikkelen en een helder en ontspannen brein te behouden.

Hoe meer zoetigheid je binnenkrijgt, hoe meer schommelingen in je bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je nog meer trek krijgt in wat lekkers. En je brein krijgt geen signaal dat je vol zit waardoor je in een cirkel beland. Het is nog beter om eens een gezonder, voedzamer alternatief te proberen. Er zijn volop gezondere recepten op internet te vinden.

De gouden eetregel: kijk of de maaltijd of het tussendoortje koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevat. Dit zorgt er o.a. voor dat je langer verzadigd bent en helpt schommelingen in je bloedsuikerspiegel tegen te gaan.

  • Is jouw kind erg gespannen? Kijk dan of je je kind kunt helpen door momenten van rust, ontspanning en beweging in te bouwen. Kijk samen met je kind wat hij of zij leuk vindt en hem of haar helpt.
  • Verwacht niet van een kind wat moeite heeft met stilzitten dat hij/ zij lang aan tafel blijft zitten. Geef het kind de ruimte om even wat anders te doen, een boekje lezen, tekenen, even terugtrekken op zijn/ haar kamer, een spelletje, geef je kind een taakje waardoor hij/ zij even kan lopen etc.
  • Wat enorm kan helpen is een aftelkalender, zo weet je kind precies wat er wanneer gebeurt en waar hij/ zij aan toe is.
  • Blijf in gesprek met je kind. Hoe voelt je kind zich: blij, boos, bang of verdrietig? Kijk of je er samen achter kunt komen wat je kind kan helpen. Gebruik hier evt. een stoplicht of emotie thermometer voor waarin je kind aan kan geven in welke fase hij/ zij zich bevindt.
  • Heeft je kind moeite met inslapen? Praat met je kind over wat er die dag allemaal is gebeurd, dat kan al heel veel gedachten wegnemen. Je kunt ook alle gedachten opschrijven en in een Piekerpot of Kids Journal opschrijven. Wat ook kan helpen? Een warme douche, een avondwandeling, etherische ontspannende olie/ diffuser, rustgevende muziek, een kindermeditatie of een goede avond/ slaap routine.
  • Push je kind niet om dingen te doen die hij/ zij spannend vindt of echt niet wil
  • Heeft je kind moeite met (harde) geluiden? Schaf een koptelefoon aan eventueel met noise cancelling.
  • En vergeet vooral jezelf niet! Als moeder of vader is het zo belangrijk dat jij je fijn en energiek blijft voelen! Weet je nog wat ze zeggen in het vliegtuig vlak voor het opstijgen?

“Zet eerst het zuurstofmasker op bij jezelf en dan pas bij je kind!” Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor de ander zorgen. Dus plan tijd in voor jezelf, doe waar jij blij van wordt, wat je energie geeft en zet een hartje in je agenda op die plek.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips te delen, deze tips zet ik zelf in bij de kinderen en ouders die ik begeleid en hebben mij ook enorm geholpen in de opvoeding van onze twee jongens. Vooral bij de jongste was de decembermaand echt wel eens alle hens aan dek! Maar oooooh wat was én is het ook genieten.

Als moeder van twee, een zeevarende man en vrouw met een eigen bedrijf weet ik als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om “al de ballen hoog te moeten houden”

Pak de tijd voor jezelf, zet desnoods je wekker wat eerder in de ochtend, ja ik weet dat het nu heel donker is en je bed heel lekker ligt, maar echt het geeft je zoveel extra rust om de dag op je gemak op te starten. En geef je brein een extra shotje endorfine, serotonine en oxytocine: Lach, dans, knuffel (met je kind / gezin) zing en geniet, juist nu!

Fijne dag allemaal!