Het is vandaag 10 oktober; dé wereld dag van de geestelijke gezondheid. Ik wil vandaag bewust stilstaan bij de verslechterende mentale gezondheid in onze maatschappij. Maar liefst één op de zeven jongeren kampt met mentale problemen en dit aantal stijgt in rap tempo. Sámen zijn we verantwoordelijk voor verandering.
De harde feiten
Afgelopen week bracht UNICEF een grootschalig onderzoek omtrent het mentale welzijn van onze kinderen naar buiten. Tijdens het ‘On my mind’ onderzoek werd vastgesteld dat één op de zeven jongeren last heeft van mentale problemen. In West-Europa bleek daarnaast dat zelfdoding de op een na grootste (!) doodsoorzaak is onder 15 tot 19-jarigen.
De prognose laat zien dat deze problemen de komende jaren enkel groter worden. In de gezondheidszorg worden jongeren met psychische problemen in hokjes geplaatst. Er is een gebrek aan passende zorg én aan financiering voor de zorg die onze kinderen zo hard nodig hebben.
Disbalans in het brein
Depressie, eetstoornis, chronische vermoeidheid, burn-out etc.; ze behoren allemaal tot mentale problemen. Wanneer we mentale problemen ervaren is dit altijd te herleiden naar een disbalans in het brein. De amygdala – het angstcentrum – is vaak overprikkeld en de structuur van de prefontale cortex – gebied verantwoordelijk voor cognitieve en emotionele functies – verandert.
Er zijn in de loop der tijd een hoop patronen in het brein ontstaan die de mentale gezondheid enkel verslechteren. Helaas houdt je brein ontzettend van comfort en heeft het een flink duwtje nodig om nieuwe verbindingen aan te maken en zo nieuwe patronen te creëren. Het is aan jou om de negatieve patronen te doorbreken. Maar dan is het wel belangrijk dat je weet hóe je dat doet.
Het grote plaatje
De mentale gezondheid gaat achteruit en steeds meer mensen ervaren problemen. Het is ontzettend cruciaal dit probleem met beide handen aan te pakken. Aan de ene kant wil dit zeggen dat er passende zorg moet komen voor mentale gezondheidsproblemen. De oorzaak is áltijd te vinden in het brein en daar zou de focus dan ook moeten liggen.
Aan de andere kant willen we de oorzaak van de mentale problemen aanpakken door preventief in mentale gezondheid te investeren. Het is tijd om het mentale welzijn van onze maatschappij op nummer één te zetten. De kinderen van nu zijn de toekomst en hebben onze hulp meer dan ooit nodig.
Samen kunnen we het tij keren
Maandenlang hebben we achter de schermen ontzettend hard gewerkt aan een initiatief dat het tij gaat keren. Samen met een team van experts en ervaringsdeskundigen richtte ik de Stichting Brain Balance Voor Iedereen op. We ontwikkelden een evidence based-onderwijsprogramma dat kinderen en leerkrachten de tools geeft om het eigen welzijn van binnenuit te beïnvloeden.
Laten we samen bouwen aan een wereld met minder in plaats van meer mentale gezondheidsklachten, doordat preventieve zorg voor het brein een prominent agendapunt is en een vast onderdeel van het onderwijs op scholen.
Positieve verandering begint met bewustwording! Help jij ons mee? Klik dan hier!