Negatieve gedachtes & chronische pijn 4 tips die je kunnen helpen

Negatieve gedachtes & chronische pijn: 4 tips die je kunnen helpen

De meeste gesprekken die we in ons leven voeren zijn gesprekken in onszelf. We hebben zelfs zo’n 60.000 gedachtes per dag! Eigenlijk hebben we het dus heel druk met onszelf. Veel van die gedachtes zijn vaste patronen die onbewust terug blijven keren. Dat is heel leuk en gezellig als dit fijne patronen zijn. Als dit patronen zijn die bestaan uit terugkomende negatieve gedachtes, dan is dat een heel stuk minder prettig.

We hebben allemaal wel eens last van een negatief denkpatroon, maar bij sommige mensen kan dit resulteren in een vicieuze cirkel waarin negatief denken resulteert in nog meer negatieve gedachtes en deze negatieve gedachtes worden negatieve emoties. Hoe komt dat? Dat is de universele ‘wet van aantrekking‘: dat waar je aan denkt trek je aan.

 

De link tussen negatieve emoties en chronische pijn

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat juist dit proces van negatieve gedachtes en emoties een grote rol speelt bij chronische klachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is. Als mens zijn we namelijk geneigd om negatieve emoties uit de weg te gaan, we willen ze liever niet voelen: verdriet, boosheid of woede worden vaak weggedrukt. Een dergelijke onderdrukking doe je, onbewust, misschien wel 1000 keer per dag! Je kan je voorstellen dat je een emotionele ballon aan het vullen bent die op een gegeven moment knapt. Dit ‘knappen van de ballon’ uit zich in chronische pijn. Deze fysieke, lichamelijke pijn is namelijk een afleiding voor al die emoties die je, bewust of onbewust, hebt onderdrukt. Burn-out, migraine, pijnlijke rug, fibromyalgie, Solk… zo maar wat klachten die ontstaan doordat we niet (meer) weten hoe we emoties moeten ervaren. Gelukkig kan je hier iets aan doen!

 

Tip 1: Creëer positieve gedachtes

De vicieuze cirkel van negatieve gedachtes werkt gelukkig ook andersom: hoe positiever je denkt, des te meer positieve gedachtes je zult creëren en des te meer positieve emoties je zal ervaren. Zo worden er uiteindelijk minder negatieve emoties in je lichaam opgeslagen waardoor je brein geen afleiding meer hoeft te creëren via chronische pijn. Schrijf dus elke avond, voordat je gaat slapen, 3 dingen op waar je dankbaar voor bent in je leven in bijvoorbeeld een journal.

 

Tip 2: Herken je negatieve emoties en de spanningen in je lijf

Het is belangrijk om spanningen en negatieve emoties te leren herkennen door ze heel bewust opnieuw te leren voelen. In onze maatschappij hebben we het namelijk afgeleerd om negatieve emoties goed te doorvoelen. Dit doen we uit zelfbescherming omdat het er simpel weg te veel zijn, of misschien omdat het je ooit verkeerd is aangeleerd door je ouders. Door ze (weer) heel bewust te leren herkennen, kan je jezelf ervan overtuigen dat je klachten geen fysieke oorzaak hebben.

 

Tip 3: Her-programmeer jezelf

Vervolgens kan je starten om jezelf te her-programmeren via visualisatie meditaties. Door jezelf te visualiseren in een pijnvrije versie creëer je nieuwe gedachtestromen waardoor je nieuwe neurologische connecties legt in je brein. Je traint op deze manier je brein in het aanmaken van minder stress hormonen zoals cortisol en adrenaline, en meer gelukshormonen zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Een mooie start van dit proces is een ontspanningsmeditatie.

 

Tip 4: Gebruik je bewustzijn

De allerbeste tip om jezelf te verlossen van chronische klachten komt vanuit jezelf: gebruik je bewustzijn! Je bént niet je arm, je voet of je brein. Je bent bewustzijn! Als je dit gaat inzien kan je ook gaan begrijpen dat je bewustzijn je allerkrachtigste tool is om jezelf te veranderen. Door gedachtes gewoon laten stromen en ze te observeren kom je tijdens een meditatie los van jezelf. Hierdoor kom je erachter dat je niet die gedachtes bént, maar iemand die ze aanschouwt. Je kan dus ook andere gedachtes of patronen gaan kiezen en de oude laten gaan door ze gewoon te aanschouwen en geen aandacht meer te geven.

Welkom in de wereld van Metafysica en Quantum mechanica! Dit is dé manier om jezelf voorgoed te veranderen: je oude, niet wenselijke patronen overschrijf je met patronen die jij heel bewust kiest met jouw bewustzijn.

Wees bewust en kies ervoor om jou te zijn!