Ziek worden we allemaal wel eens. Maar hoe werkt dit allemaal? Wat zijn virusinfecties? Hoe raken we besmet? Waarom wordt de een veel zieker dan de ander? En wat voor invloed heeft onze leefstijl hierop? Dit en meer legt Erik Schut – Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog – je in dit artikel uit.
Wat is een virus?
Een virus is een stukje genetisch materiaal (DNA of RNA) met een eiwitmantel eromheen. Een virus kan zich niet zelfstandig vermenigvuldigen, maar nestelt zich als het ware in een cel. Wanneer het virus zich heeft genesteld komt het DNA/RNA van het virus vrij, waardoor er vervolgens nieuwe virussen worden aangemaakt.
Pas wanneer er meerdere virussen in de cel aanwezig zijn ziet het lichaam het virus. Op een gegeven moment zit de cel ‘vol’ met virussen en barst de cel open. Alle virusdeeltjes komen vrij en springen over naar andere cellen. Dit is hoe het virus zich door het lichaam verspreid. Des te meer virusdeeltjes, des te zieker je wordt en des te harder het immuunsysteem moet werken.
Hoe komt het virus binnen?
Als we een virus tegenkomen zou het in eerste instantie aan de buitenkant tegengehouden moeten worden. Hierbij is het onder andere belangrijk dat barrières gesloten zijn, meer daarover lees je hier.
Wanneer het virus toch binnen weet te dringen kunnen er twee dingen gebeuren. In het eerste geval wordt het virus herkend, wellicht omdat je het al ooit hebt gehad. Het virus wordt dan alsnog tegengehouden of snel uitgeschakeld.
Als dit niet het geval is dringt het virus de cel binnen. Pas zodra de virussen vrijkomen in je lichaam is het de taak van het immuunsysteem om zo snel mogelijk in actie te komen. Het immuunsysteem gaat dan aan de slag met een erg ingewikkeld proces, namelijk het maken van antilichamen.
Speelt leefstijl een rol?
Bij virusinfecties moet het immuunsysteem dus flink aan de bak. Het immuunsysteem heeft dan alle energie nodig om zo snel en hard mogelijk tegen het virus te vechten. Om deze energie zo snel mogelijk vrij te kunnen maken is het belangrijk dat het immuunsysteem goed in balans is.
Heb jij bijvoorbeeld veel stress? Bloedend tandvlees? Overgewicht? Lekkende darm? Dan is het immuunsysteem al op meerdere plekken actief. Als er dan nóg iets bovenop komt is het immuunsysteem niet in staat snel of fel te reageren op het snel verspreidende virus. Des te meer problemen we hebben, des te kleiner de kans dat het immuunsysteem in staat is op tijd te reageren.
Domme pech
Maar zegt leefstijl dan alles? Worden mensen die gezond leven nooit ziek? Nee, helaas hebben we niet alles zelf in de hand. Het kan ook dat je net ‘domme pech’ hebt. Krijg je bijvoorbeeld heel veel virusdeeltjes binnen dan is de kans veel groter dat je ernstig ziek wordt. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen bij het effect dat een virus op ons heeft.
Maar toch zien we dat leefstijl wel degelijk een grote rol speelt. Onderzoek liet dan ook zien dat ‘gezonde’ mensen beter in staat zijn tegen de virusinfectie te vechten t.o.v. mensen met een minder gezonde leefstijl. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat ook de ‘gezonde mensen’ een stuk beter herstellen van virusinfecties.
Precies daarom is het zo belangrijk een gezonde leefstijl aan te nemen en er zo voor te zorgen dat jouw immuunsysteem sterk genoeg is. Geen idee waar je moet beginnen? Op dit platform vertellen we je onder andere meer over, voeding, de werking van je brein, stress, ontspanning en beweging. Benieuwd naar meer? Meld je dan aan voor mijn tweedaagse training over Breinziektebeelden. Klik hier voor meer informatie.