Waarom zijn avocado’s zo gezond?

Brain food is géén dieet, maar een lifestyle. Het is belangrijk zoveel mogelijk seizoensgroenten te eten en daarom licht ik dit keer voor jou de avocado uit! Waarom behoort die avocado tot het rijtje Brain Foods? En welke gezondheidsvoordelen heeft de avocado? Ik ga er in dit artikel dieper op in.

Avocado’ s ondersteunen het zenuwstelsel

Net als veel andere groenten bevat een avocado foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die niet door het lichaam kan worden aangemaakt, we zijn dus genoodzaakt om dit uit onze voeding te halen. Ook wordt foliumzuur vaak ingezet tijdens de zwangerschap omdat het onder andere de groei van de foetus ondersteunt. Foliumzuur is tevens belangrijk voor de vorming van rode en witte bloedcellen en de ondersteuning van het immuunsysteem.

Avocado’s en onze darmgezondheid

Onze darmen noemen we ook wel ons tweede brein; onze darmgezondheid dient als een spiegel van onze algehele gezondheid. Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan;

Gezonde vetten

Over vetten zijn er in de gezondheidswereld nog altijd veel discussies aan de gang. Onze hersenen bestaan uit maar liefst 60% vet en kunnen simpelweg niet goed functioneren zonder gezonde vetten binnen te krijgen. Wanneer we géén vetten binnenkrijgen, maakt het lichaam de vetten zelf aan. Helaas is dit voornamelijk ongezond verzadigd vet waarvan we in gewicht aankomen. Door voldoende gezonde vetten in onze voeding op te nemen voorkomen we dat ons lichaam ongezonde vetten aan gaat maken die ons in gewicht laat aankomen.

Avocado’s bestaan voor een groot gedeelte uit gezonde vetten. Ze versnellen de stofwisseling en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel overvallen wordt met een eetbui.

Kalium en ons stressgehalte

Een avocado bevat maar liefst 450 milligram kalium, kalium is goed voor de bloeddruk, spieren én speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Onze bloeddruk zegt veel over onze gezondheid. Zo zorgt een hoge bloeddruk voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kun je met een lage bloeddruk last hebben van flauwte en duizeligheid.

Chronische stress – een van de grootste problemen vandaag de dag – heeft een enorme invloed op onze bloeddruk. Uiteraard is het fijn dat kalium bij kan dragen aan een gezonde bloeddruk en daarnaast vinden wij het belangrijk om in geval van chronische stress met de hele leefstijl aan de slag te gaan!

Avocado’s en ons brein

Last but not least; avocado’s zouden geen Brain Food zijn als ze niks voor ons brein deden! De onverzadigde vetten in avocado’s dragen bij aan de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit zorgt voor een verbetering in cognitieve functies. Tevens zorgen de antioxidanten luteïne en zeaxanthine voor bescherming tegen verschillende oogziekten. Heb je al zin in avocado’s gekregen?

Meer over Brain Food? Bestel mijn Brain Food boek hier!

© 2022 brainbalanceopleidingen.com