pexels-karolina-grabowska-4239010 (1)

Wat de Ayurvedische leer je kan vertellen over je menstruatie

Ayurvedisch therapeut Claudia Welch noemt de menstruatie ook wel de kanarie in de kolenmijn. Het kan als rapport dienen voor je algehele welzijn. Een onregelmatige of afwezige cyclus, ondraaglijke krampen, pijn of veranderingen in het bloed iedere maand is veel voorkomend maar volgens de Ayurveda niet normaal. Het zijn tekenen van een disbalans in je lichaam en je brein. Wat kan de Ayurvedische leer je vertellen over je menstruatie? Je leest het in dit artikel.

 

1. Een maandelijkse detox

De menstruatie is een natuurlijke detox voor het vrouwelijke lichaam. Geaccumuleerde Ama (toxines) worden maandelijks afgevoerd. Wanneer je gedurende de maand veel Ama hebt opgehoopt (door middel van o.a. verkeerde voeding, leefstijl, chemische cosmetica, vervuiling etc) dan kan dit resulteren in acne, overgeven, zachte ontlasting etc. dit zijn allemaal manieren om toxines te releasen.

2. Dosha disbalans

Absente, onregelmatige of schaarse menstruatie, donkere verkleuring van bloed, extreme krampen en pijn kunnen een indicatie zijn van een Vata disbalans.

Overmatig bloedverlies, PMS, opvliegers, acne, migraine, infectie, sterke geur, een brandend gevoel  of geel gekleurde afscheiding kunnen een indicatie zijn van een Pitta disbalans.

Een langere menstruatie, zwelling, vocht vasthouden, klonten, PCOS, endometriosis en vleesbomen kunnen een indicatie zijn van een Kapha disbalans.

 

3. Verkleuring

In de Ayurveda kan de verkleuring van de stof waarop je bloedt als belangrijk diagnose middel dienen. Bij een gezonde flow zonder ama was je de vlekken er makkelijk uit met koud water

4. Een heilige tijd

De menstruatie is een heilige tijd voor de vrouw om te verbinden met haarzelf en de natuur. Ze mag zich terugtrekken en wordt vrijgesteld van dagelijkse taken om te rusten en naar binnen te keren.

 

5. Menstruatie bloed is highly nutritious.

Het bevat namelijk rijke nutriënten die de baby zouden voeden. In de Vedische cultuur bloeden vrouwen rechtstreek de aarde in om het terug te geven aan de natuur. Als je een cup gebruikt kun je het af en toe aan je plantjes geven.

 

6. Voeding en leefstijl adviezen tijdens de menstruatie

  • Eet voornamelijk warm en licht verteerbaar voedsel met weinig zout en milde specerijen omdat de vertering tijdens de menstruatie niet optimaal functioneert
  • Neem rust! Ruil je work out in voor een wandeling of zachte yoga practice
  • Het is een periode om naar binnen te keren, zoals lezen of journalen
  • Gebruik enkel natuurlijke sanitaire producten en verwissel deze minstens elke 6 uur
  • Vermijd tijdens het bloeden het blokkeren van de flow, zoals een koude douche, yoga inversions of penetratie sex.