Drugs worden gebruikt om een bepaald effect te bereiken, soms voor energie en soms juist voor een ontspannen gevoel. Belangrijk om te weten is dat elk effect van drugs via onze hersenen wordt bereikt. Pas zodra ze via de bloedbaan in ons brein terecht zijn gekomen ervaren mensen dat het ‘hun werk doen’. Aan de hand daarvan kunnen we je uitleggen waarom drugs nou zo schadelijk zijn voor ons brein.
Neurotransmitters
Om dit te begrijpen is het van belang dat we je eerst het een en ander vertellen over neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stofjes die een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen onze hersen- en zenuwcellen in het brein. De 70 neurotransmitters handelen per seconde meer dan 100.000 signalen af. De meest bekende neurotransmitters waar je wellicht wel eens van hebt gehoord zijn GABA, serotonine, dopamine, anandamine en acetylcholine. Goedwerkende neurotransmitters zijn essentieel voor een brein in balans.
Signaalstoring
Drugs verstoord deze stofjes echter enorm. Ze kunnen de afgifte van neurotransmitters namelijk stimuleren of remmen én ze kunnen de werking van neurotransmitters imiteren. Je creëert als het ware een signaalstoring in je brein, hierdoor verstoor je alle communicatie. Je houdt je brein hiermee ontzettend voor de gek en dat is ook nog eens hartstikke schadelijk.
De impact op je breingezondheid
Zowel ontvangers als neurotransmitters die vaak in een bepaald hersengebied te vinden zijn hebben hier een grote invloed op. Als de drugs ervoor zorgen dat die neurotransmitter wordt beïnvloed dan wordt er ook direct schade aangericht aan het desbetreffende hersendeel.
Veel drugs stimuleren de neurotransmitter dopamine, deze is verbonden aan gevoelens van plezier. Een verhoogde dopamineproductie leidt dan ook tot een gevoel van euforie.
Op lange termijn kennen drugs nog een veel grotere schade. Denk hierbij aan verslaving, tolerantie, geheugenverlies, psychische problemen en veel andere hersenbeschadigingen.
Ons advies? Laat de drugs staan.