heart-ga71432650_1920

Wat is de kracht van verbinding in een relatie? Drie tips

Eveline Stallaart is niet alleen expert op het gebied van seks, maar helpt in haar praktijk ook dagelijks mensen met het versterken van hun relatie. Liefde is iets ontzettend krachtigs en kan tegelijkertijd ook heel moeilijk zijn. Wat maakt verbinding in een relatie zo belangrijk? En hoe zorg je voor die verbinding? Seksuoloog en Psycholoog Eveline Stallaart gaat er in dit artikel op in.

Wat gaat er mis?

‘Er is een afstand tussen ons ontstaan’, ‘het voelt niet meer zo als eerst’, ‘ik snak naar bevestiging’ of ‘ik mis de verbinding’. Dit is slechts een greep van de uitspraken die ik dagelijks voorbij hoor komen in mijn praktijk.

Veel koppels lopen tegen hetzelfde probleem aan; hun band is minder sterk geworden. In veel gevallen is de oorzaak hetzelfde; ik wil het ‘gewoon’ goed doen… Koppels zijn continu bang niet goed genoeg te zijn en houden zich vooral bezig met het pleasen van hun partner. Dit zorgt ervoor dat ze – ook tijdens de seks – veelal in hun hoofd zitten. De échte verbinding ontbreekt en de onderliggende vraag luidt vaak; Zie je mij nog wel? Ben ik nog wel genoeg?

Dit onderliggend probleem is vaak de oorzaak van kleine irritaties en kan zorgen voor het gevoel van afstand in een relatie. De hormooncocktail van oxytocine en vasopressine die zorgt voor een heerlijk en verbonden gevoel wordt niet aangemaakt als je continu in je hoofd zit. Wil jij de verbinding in je relatie versterken? Lees dan vooral verder…

 

Tip 1: Geniet van de seks

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je denken, dat is ook zo! En toch speelt seks stiekem een grotere rol in onze relatie dan we misschien denken. In mijn vorige artikel ‘pleasing? No please!’ legde ik al uit hoe belangrijk het is om voor je eigen genot te gaan tijdens de seks. Je hebt geen seks vóór je partner, het is iets wat je samen (of alleen) doet. Het gaat dan ook niet alleen om het hebben van seks en het krijgen van een orgasme. Genot is het sleutelwoord.

Ontdek eens waar jij van geniet en wat voor jou belangrijk is in de seks. Des te beter je jezelf kent, des te beter je ook je wensen en grenzen aan kunt geven. Laat dat nou net zo belangrijk zijn voor een gezond en gelukkig seksleven.

 

Tip 2: Herinneringen

Hoe belangrijk seks ook is, dat je relatie staat of valt door je seksleven is ook weer niet waar. Om de verbinding in je relatie te versterken is het van groot belang samen herinneringen te maken. Je hebt vast wel fijne momenten samen beleefd; denk daar eens samen aan terug. Wat was er toen zo fijn? En wat zouden jullie misschien nog eens willen doen?

Onderzoek heeft aangetoond dat het fijne gevoel van de mooie momenten samen behoorlijk lang kan blijven hangen. Zorg er daarom samen voor dat jullie geregeld leuke dingen doen en mooie herinneringen maken. Herinneringen – ook in de slaapkamer – die geassocieerd zijn met een goed gevoel zijn van grote invloed op de verbinding in je relatie.

 

Tip 3: 36 vragen om opnieuw verliefd te worden

Dé 36 vragen, misschien klinkt het je bekend in de oren en wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Het psychologenkoppel Arthur Aron en Elaine Aron hebben jarenlang onderzoek gedaan naar connectie en verbinding binnen een relatie. Verschillende experimenten lieten zien dat koppels gelijk na het beantwoorden van de vragen meer affectie en intimiteit ervaarden. Benieuwd geworden naar de vragenlijst? Download ‘m hier en loop de vragen samen af tijdens een avondje quality time.