Het effect van suiker op je brein

Het effect van suiker op je brein

De gemiddelde Nederlander eet 110 gram suiker per dag, dit zijn maar liefst 28 suikerklontjes. We zijn ons te vaak niet bewust van het effect van suiker op ons functioneren. Ik leg je in dit artikel uit wat suiker met ons brein doet en hoe simpel de oplossing kan zijn.

De verschillende soorten suikers

We kennen veel verschillende soorten suiker met ieder een andere werking. Ik leg je het effect van de meest voorkomende twee uit, namelijk glucose en fructose.

Glucose: een onmiddellijke energiebron voor het lichaam, zolang we fysiek actief zijn kan het geen kwaad in kleine hoeveelheden glucose binnen te krijgen.

Fructose: deze stof heeft de neiging ons dikker te maken. Fructose moet in de lever om worden gezet in vet en dient als reserve-energie. Zodra de lever vol zit met reserve-energie zal het lichaam de energie op andere plekken opslaan.

In de werkelijkheid zien we vaak combinaties van verschillende suikers. Kristalsuiker wat je in de supermarkt koopt bestaat bijvoorbeeld uit 50% glucose en 50% fructose.

Vooral in de industrie worden suikervormen gemaakt met een hoger gehalte fructose dan glucose. Fructose is zoeter waardoor er minder van nodig is en hierdoor wordt het productieproces goedkoper. Voor onze gezondheid is dit helaas minder prettig, omdat fructose schadelijker is. Ik leg je graag uit waarom.

Aanslag op onze energiebalans

Fructose, de steeds meer voorkomende vorm van suiker, is een aanslag op onze energiebron. Via een aantal wegen zorgt fructose ervoor dat we minder makkelijk energie aan kunnen aanmaken. Zo zorgt fructose er ook voor dat ons brein minder makkelijk energie aanmaakt. Een van de meest belangrijke wegen gaat via de hersenen.

Zoals je misschien al weet gaat ons immuunsysteem elke keer aan wanneer we iets eten. Zo beschermt ons lichaam ons tegen mogelijke bacteriën, virussen en schimmels die op ons voedsel kunnen zitten.

Maar wanneer we voeding met veel fructose of vet eten is deze immuunrespons hoger waardoor ook het immuunsysteem in onze hersenen aangaat. Een deel van de energie voor onze hersenen gaat naar het immuunsysteem waardoor de hypothalamus minder energie krijgt. Dit gebrek aan energie zorgt er voor dat verzadiging wordt uitgesteld en we nog meer gaan eten.

Is dit nuttig?

Kortom; voeding met fructose zorgt ervoor dat we meer blijven eten. Het is belangrijk ons af te vragen of het daarom nuttig is dat we zo’n grote hoeveelheden fructose binnenkrijgen?

Nee, inmiddels niet meer. Daarentegen was dit vroeger wel nodig. In de winter hadden we te maken met grote voedseltekorten. Het was dus belangrijk in andere jaargetijden reserves op te kunnen slaan, zodat we deze in tijden van honger aan konden breken.

Maar vandaag de dag eten we de hele dag door fructose. We blijven de behoefte houden en blijven hierdoor fructose eten.

De simpele oplossing

Een hoge suikerinname speelt een grote rol bij het ontstaan van veel ziektes. Maar gelukkig ligt de oplossing voor de hand; minder suiker eten. Probeer suikerbommen zoals koekjes, chips en pizza, maar ook pakjes en zakjes zo veel mogelijk te vermijden. Ben kritisch op wat je in je lijf stopt en maak jezelf nieuwsgierig naar wat er op een verpakking staat. Ik kan je garanderen dat je schrikt van de hoeveelheid producten waar suiker aan is toegevoegd.

Is het dan echt zo simpel? Het is vooral belangrijk niet té streng voor jezelf te zijn. Een keer een lekker stuk taart kan geen kwaad, maar het is wel belangrijk dit een uitzondering te laten zijn. Zo lang je het grootste deel van de tijd gezond eet kan een keer een suikerbommetje geen kwaad.

Zodra je flink gaat minderen in suikerinname is de kans aanwezig dat je in het begin iets vermoeider bent. Je lijf is niet gewend dat er zo weinig suiker binnenkomt en moet hieraan wennen. Maar de aanhouder wint! Mits je systeem verder gezond is zal je na een aantal dagen merken dat je juist veel meer energie krijgt.

Lukt het jou om suiker te laten staan? Ik daag je uit om het te proberen.