Wist je dat elke plant of bloem unieke eigenschappen heeft die niet alleen goed kunnen zijn voor lichaam en geest, maar waar wij als mens ook veel lering uit kunnen trekken? Graag stel ik jullie elke maand voor aan een plant of bloem in een zogeheten plantportret. De natuur heeft ons namelijk zoveel te bieden aan wijsheid en schoonheid. Deze maand in de spotlight: de roos.
Karakter van de roos
De roos is een grote romantische paradox. Ze is krachtig, maar ook zacht, weerbaar, maar teder, doornig en tegelijkertijd fluweelzacht, opgeheven en toch verleidelijk. Alleen de roos is in staat om zulke tegengestelde eigenschappen in zich te verenigen, zonder deze te vermengen. Ze houdt de eigenschappen krachtig naast elkaar in stand – een ware koningin. De roos is dan ook het absolute middelpunt in het plantenrijk en een uitdrukking van de hoogste vorm van harmonie. En dat is ook wat de mens mogelijk altijd al heeft aangetrokken in de roos. Sinds de oudheid speelt de roos een rol in de culturen van de mens: ze wordt bezongen in vele liederen, komt terug in allerlei mythen en is altijd al gebruikt in de plantenleer. De kracht die zij ons kan geven? Genezing en balans. De kunst die we van haar kunnen leren? Het vinden van harmonie.
Eeuwenoude kennis
Naast haar onweerstaanbare geur, brengt de roos uiterste eigenschappen in harmonie met elkaar. Daarom wordt de roos in de plantenleer overal gebruikt waar harmonie en balans is gevraagd. Zo hebben rozenbloesems door hun hoge gehalte aan looistof een samentrekkende werking. Voeger werd bijvoorbeeld een aftreksel van de roos gebruikt bij diarree. Uitwendig werd de roos gebruikt als mond- en gorgelwater. In de Oriënt worden rozenolie en rozenwater nog steeds ingenomen bij krampen, maagklachten en lever- en galstenen.
Uitwendig worden rozenpreparaten gebruikt bij borstontstekingen, spruw, kloofjes van de huid of blaasjes op de lippen; daarbij wordt dan vooral gebruik gemaakt van de antiseptische, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen van de roos.
Beauty lover
Niet voor niets is de roos ook zeer geliefd in cosmetica. Niet alleen om haar prachtige geur en harmoniserende krachten, maar ook om de krachten die ze cosmetica kan geven. Mits de roos goed is verwerkt en in voldoende hoeveelheid aanwezig is, hydrateert zij de huid diep en verbetert zij de huid door haar hoge gehalte aan vitamine A (een van de best onderzochte huidverzorgingsingrediënten) en antioxidant vitamine E.
Ook gaat de roos huidveroudering tegen. De werkzame stoffen in de roos zorgen namelijk voor de aanmaak van elastine en collageen én gaan vrije radicalen tegen. Tot slot heeft de roos een antibacteriële werking, wat wondjes als gevolg van bijvoorbeeld acne of couperose helpt genezen. Ware plantenkracht noemen we dat.
Brain power
Maar de kracht van de roos rijkt verder dan alleen haar geneeskrachtige werking op het lichaam. Zo is zij niet alleen van invloed op onze ‘body’, maar ook onze ‘mind & soul’. In de aromatherapie wordt de roos gebruikt vanwege haar ontkrampend en ontspannend vermogen bij verhoogde spierspanning door stress, maar ook bij slaapstoornissen. Op geestelijk niveau opent ze met haar heerlijke geur het hart en verbetert zij de stemming bij depressie. Ze heeft zelfs invloed op ons brein, zo vergroot ze ons begrip en geheugen.
Wanneer we op holistische wijze naar de roos kijken, kunnen we lering trekken uit haar eerder benoemde romantische paradoxen. De roos kiest geen gulden middenweg. Ze doet geen concessies in haar eigen kracht. Iets waar wij als mens lering uit kunnen trekken: het een, hoeft het ander niet uit te sluiten. Denk aan een vriendschap: je biedt altijd een luisterend oor en staat voor iemand klaar, maar weerhoud je er ook niet van om een spiegel voor te houden wanneer dit nodig is. Denk aan het ouderschap: je bent liefdevol en teder, maar stelt duidelijke grenzen wanneer een situatie dit vereist. Beide eigenschappen mogen er bij jou zijn en naast elkaar bestaan in alle harmonie.
Kan jij ook geen genoeg meer krijgen van de roos?
We zetten nog even een aantal fun facts voor je op een rij.
Wist je dat?
- Elk blad van de vijfdelige bloesem zijn eigen vorm heeft? En er zelfs tussen de vijf kleine groene kelkbladeren verschillen zijn?
- Er wel 20.000 soorten rozen zijn?
- Rozenolie uit meer dan 400 afzonderlijke bestanddelen bestaat. Rozenbloesems bevatten onder andere etherische olie, looistof, lipiden, was en hars.
Volgende maand deel ik een nieuw plantportret met jullie en gaan we het hebben over de Toverhazelaar.