Oost-indische kers

Welke heilzame werking heeft de plant de Oost- Indische Kers?

De naam van deze plant zet je op het verkeerde been, want de Oost-Indische kers komt uit een heel ander werelddeel. Namelijk uit de Zuid-Amerikaanse Andes. De Oost-Indische kers (tropoleum majus) houdt van water en groeit het liefs op een berghelling en is altijd graag in de buurt van een beekje. Maar de plant houdt wel graag de voeten droog. De hele familie van deze plant bestaat uit zo’n 80 verschillende soorten.

Waar groeit deze plant?

In het oorspronkelijke groeigebied is er sprake van een hoge luchtvochtigheid waardoor het voor planten lastig is om overtollig water te verdampen. Daar heeft deze plant wat op gevonden; speciale klieren die aan de rand van het blad zitten. Deze klieren scheiden ‘s nachts overtollig water af. Als druppels blijft dit overtollige vocht dan in het midden van het blad liggen. De hele plant is sappig en zacht, zonder echt stevige of houtachtige delen. De plant groeit daarom liggend op de grond of hangt aan andere begroeiingen of een hekje. Met de liggende groei laat de plant zien dat hij sterk verbonden is met de aarde. De zachte sappige bladeren en stengels geven de connectie weer met het element water.

De combinatie van water en vuur

De bloemen komen als kleine kroontjes of vlammetjes van vuur boven de plant uit, bijna als tegenstelling met de waterige bladeren. In de omgeving waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt gaat het water en vuur element ook hand in hand want de plant groeit oorspronkelijk in een tropisch land, dus warm maar wel altijd in de buurt van water. Ook in het binnenste van de plant gaan het water- en vuur element samen, want alle cellen van de plant bevatten de wateroplosbare vorm van de zwavelachtige, vurige benzyl-mosterdolie. Deze stof behoort tot de glycosiden, een grote groep van chemische stoffen die van nature vrijwel alleen in planten voorkomen.

De heilzame werking van de plant

Glycosiden hebben vaak een belangrijke fysiologische of farmacologische werking. Benzyl-mosterdolie heeft een antibiotische werking en is werkzaam tegen virussen, bacteriën en verschillende gisten en versterkt bovendien de lichaamseigen afweerkrachten. Van oudsher worden vooral de verse bladeren gebruikt, bijvoorbeeld als bloedzuiverende salade of als een verkoelend wondverband bij een ontsteking. Er zijn diverse toepassingen bekend. Vanaf de introductie in Europa werd de plant vooral gebruikt vanwege het hoge gehalte aan vitamine C, veel meer dan bijvoorbeeld in een sinaasappel zit.

Nu wordt de plant ook toegepast in producten voor een door acne en onzuiverheden geplaagde huid. Bijvoorbeeld als er sprake is van overproductie door de talgklieren bij een doorgeschoten en vurige reactie. Of bij een tegengestelde reactie, wanneer er in de huid verhardingen te zien zijn en er verstopping van de poriën is (mee-eters). Bij Dr. Hauschka gebruiken we deze mooie eigenschappen van de plant dan ook vooral in producten voor een onzuiver huidbeeld, onder andere in het Gezichtsdampbad, het Reinigend Masker en de Balancerende Vloeibare Dagcrème. Al deze producten bevatten natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor je gezondheid en je brein. Inwendig heeft de Oost-Indische kers vooral invloed op longen, nieren en blaas, organen die op een bijzonder intensieve manier te maken hebben met de wisselwerking tussen lucht en water. Het blijkt dat de plant daar regulerend kan ingrijpen.

Van lieverlee heeft deze plant vanuit de Andes ook de weg naar onze tuinen gevonden en het is een dankbare bloeier die van mei tot aan de eerste vorst in de herfst prachtig door blijft bloeien. Nu je weet dat er zoveel gezondheid in deze plant schuilgaat kun je hem misschien een plekje geven op je balkon of in je tuin. En als de plant fijn aan het groeien en bloeien is, gebruik hem dan ook eens in de keuken.