Welke ingredienten je wilt vermijden in cosmetica

Welke ingrediënten je wil vermijden in cosmetica

“Natuurlijke huidverzorging” is een term die regelmatig in de huidverzorgingsindustrie wordt gebruikt en heeft veel voordelen, mits je de juiste natuurlijke producten kiest. Maar hoe herken je een natuurlijk product met goede ingrediënten en hoe weet je welke ingrediënten je vooral niet op je huid wil smeren? Het blijft lastig om de lange lijst van ingrediënten op de achterkant van een product te snappen, daarom ga ik je een stapje in de goede richting helpen. Als je in de winkel, op een webshop of in een drogisterij staat kijk je altijd eerst naar het land van herkomst en de certificeringen van een product. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

 

Vervolgens kan je naar de ingrediënten kijken, iets wat ook ik nog steeds lastig vind! Er zijn zo veel ingrediënten en er worden vaak moeilijke namen gebruikt. Daarom is mijn eerste tip; kijk naar de ingrediënten waarvan je liever niet wil dat ze in je product zitten:

 

PHMB

Polyaminopropylbiguanide of polyhexamethyleen biguanide is een ingrediënt dat nog steeds in veel bekende producten voorkomt. PHMB is verboden in Denemarken en de EU, maar wordt in veel andere landen nog wel toegestaan en gebruikt. PHMB is daardoor te vinden in allerlei producten, waaronder huidverzorging, make-up removers, cosmetica enzovoort. Het is een schadelijk conserveringsmiddel en is ingedeeld als kankerverwekkende stof van categorie 2. PHMB is ook schadelijk voor het milieu en kan allergische reacties veroorzaken.

 

Droge alcohol

Er zijn ‘goede’, hydraterende alcoholen en ‘minder goede’, droge alcoholen die de huid kunnen uitdrogen en gevoelig kunnen maken. Cetylalcohol en stearylalcohol zijn voorbeelden van deze ‘goede’ alcoholen en werken verzachtend. Ze zijn niet irriterend en hebben een positieve werking op een droge huid. Daar tegenover staan de ‘minder goede’ drogende alcoholen die de beschermende laag op de huid kunnen aantasten, vitale stoffen vermindert die nodig zijn voor een gezonde huid, een vette huid alleen maar vetter maakt en zorgt voor huidveroudering. Toch hebben sommige producten een drogende alcohol nodig om functioneel te zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn een haarlak of een droogshampoo. Let in dit geval goed op cofactoren. Wat dit zijn? Dat kan je lezen in dit artikel.

 

Siliconen

Siliconen vormen een barrière op de huid en je haar en vertragen de opname van andere ingrediënten, waardoor het moeilijker wordt om de gewenste resultaten te bereiken. Als je overstapt op natuurlijke producten zonder siliconen zal je door een ‘detox periode’ heen moeten. In deze periode was je eerst de siliconen van je haar of huid af, voordat de natuurlijke ingrediënten hun werk kunnen doen.

 

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die ervoor zorgen dat een product langer houdbaar blijft. Het probleem van parabenen is dat ze een hormoon verstorende werking hebben. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel (link artikel parabenen).

 

Chemische zonnebrand

Veel chemische bestanddelen van zonnebrandcrèmes kunnen zorgen voor overgevoeligheid, vooral rond de ogen en kunnen leiden tot puistjes. Daarnaast komen deze stoffen in je bloedbaan terecht wat niet goed kan zijn voor je brein en lichaam. Kies daarom voor een zonbescherming die hier rekening mee houdt en de meest chemische bestanddelen vermijdt.

 

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om producten er mooi uit te laten zien. Het is een marketingingrediënt zonder toegevoegde waarde die de ruimte inneemt in een product dat anders gebruikt zou kunnen worden voor ingrediënten die de huid echt ten goede komen.

 

SLS

Sodium lauryl sulfaat is net iets te goed in zijn werk. Het reinigingsmiddel onttrekt te veel aan de huid en het haar, waardoor de beschermende (hoofd)huidbarrière wordt ontdaan van de essentiële lipiden (vetten) die de huid nodig heeft om op haar gelukkigst en gezondst te functioneren.

Dit zijn een paar ingrediënten die je kan vermijden als je wil kiezen voor natuurlijke en gezondere producten. Let altijd wel op het land van herkomst en de certificeringen dat een product heeft. Denemarken heeft bijvoorbeeld een strengere wetgeving op het gebied van cosmetica en ingrediënten, waardoor de producten die hier vandaan komen over het algemeen beter en gezonder zijn dan producten uit andere landen met een andere wetgeving.

Producten die werken volgens bovenstaande informatie vind je in onze webshop. Klik hier voor de producten van LYKKEGAARD en hier voor de producten van NATURIGIN.