Kleding. Mode. Misschien denk je nu ‘Pfff, dit artikel is niet voor mij’. Maar het is voor iedereen. Omdat iedereen zich op dagelijkse basis kleedt. En je misschien niet echt het idee hebt wat dit voor impact op je gemoedstoestand kan hebben. Dit is geen verhaaltje over mode of over de laatste trends uit Vogue. Het gaat over authenticiteit. En authenticiteit zorgt er nou net voor dat we actie kunnen ondernemen vanuit gemak.
Joy dressing
Laatst kwam ik een artikel tegen op Business of Fashion waarin forecasters voorspelden dat we na de lockdown massaal onze glitters uit de kast trekken. Ik noem dit joy dressing. Even ongeacht wel of geen lockdown, joy dressing gaat over plezier. Over authenticiteit, maar ook over een onderdeel uit jouw dag waarin je dat plezier mag ervaren. Hetzelfde gevoel wanneer je ’s morgens kunt genieten van je kop thee of koffie. Het gaat over jezelf plezier gunnen.
Onderzoek naar impact van kleding op je brein
Maar is dit nou zin of onzin? Het heeft enorm veel zin! Er is onderzoek gedaan naar de impact van jezelf kleden op ons brein door de Colombia University. Professor Adam Golinski werd geïnspireerd door The Simpsons. In een van de afleveringen liepen de kinderen in grijze uniformen waarbij de kinderen zich somber voelden. Dus Adam dacht ‘Hmm, wat voor invloed heeft kleding eigenlijk op ons?’. Zo kwam hij met een “attention test” op de proppen, waarbij de deelnemers woorden te zien kregen. Denk aan Blauw, Groen, Geel etc. Deze woorden hadden alleen niet de kleur die ze zeiden dat ze waren. Zo was het woord Blauw, bijv. Rood. De deelnemers moesten de kleur die ze zagen opnoemen en niet het woord. Dat vergt nogal wat focus van onze hersenen. Lekker belangrijk, denk je nu. Maar tijdens dit experiment had de helft van de deelnemers een witte doktersjas aan en de helft hun dagelijkse kloffie. Wat denk je? De deelnemers in hun witte jas maakten de helft minder fouten dan de mensen in hun dagelijkse kledij.
Daar stopte het experiment niet, het ging verder. Nu werd er tegen de deelnemers gezegd dat het geen doktersjas was, maar een schildersjas. Wat gebeurde er? Niks. Waarom niet? Omdat, als we naar ons “belief system” kijken, ‘dokter’ staat voor focus en serieus. En schilder voor creatief en minder serieus. Betekent dit dan dat een dokter beter is dan een schilder? Absoluut niet. Het gaat erom dat hetgeen je aan het doen bent, gelinkt is met een ander topic uit ons overtuigingssysteem.
Enclothed cognition
Dan was er nog een derde stap in het experiment. De jas werd opgehangen op een paspop naast de deelnemer. Resultaat? Zero. Wat Adam opmerkte was dat je iets moet voelen, je moet het aandoen. Je transformeert als het ware in het kledingstuk. Maar tegelijkertijd wordt het kledingstuk ook onderdeel van jou. Adam noemt dit “enclothed cognition”, met het idee dat er letterlijk magie zit in jouw outfits. Het is onderdeel van jouw persoonlijkheid. Het draagt een gemoedstoestand met zich mee die jouw eigen emoties op dat moment kunnen shiften. Ook heeft Adam naar het brein gekeken en kleding verandert ons daadwerkelijk. Interessant, want dit betekent dus dat kleding een tool is om ons zelfverzekerder of juist meer somber te doen voelen.
De authentieke jij
Dus wat is jouw kernenergie? Wie ben jij in essentie? Wat wil jij uitstralen? Overigens, als je een keer PMS of een rotdag hebt, ben ik niet degene die zegt dat je je mooiste jurk of pak uit de kast moet halen. Tuurlijk, een ‘joggingsbroekendag’ is heerlijk. Maar… een vraag die je jezelf kan stellen is: ‘Toont jouw garderobe wie jij bent?’ Of loop jij mee met de trends en heb je geen idee? Welke kleuren draag je graag? Zo kan zwart bijvoorbeeld heel krachtig zijn, maar het kan je ook doen verdwijnen naar de achtergrond.
Mark Zuckerberg en Steve Jobs droegen bijvoorbeeld hele simpele items (resp. grijs T-shirt en zwarte coltrui), zodat ze hun focus op het ontwikkelen van hun producten konden leggen. Dat is een keuze. En dat hielp hen, even naast het fenomeen imago, maximaal productief te zijn. Klinkt dit gek? Misschien wel, want wat heeft kleding met productiviteit te maken? Maar alles is energie en heeft een intentie. Dus als de intentie is dat jouw outfit je beter gaat helpen in je bedrijf dan is dat een hele mooie intentie, niet?
Denk ook eens aan de keren dat je een sollicitatiegesprek had, je op date ging, je een feest had of een trouwerij; je deed je best op je kleding. Maar waarom mogen wel alleen dit stukje “genieten” van onszelf laten zien op speciale dagen? Waarom niet iedere dag? Als jij wilt uitblinken in dat wat je doet – of dat nou is je kinderen naar school brengen, een bedrijf opzetten of boodschappen doen – doe het in stijl. In jouw eigen stijl. In jouw volle authenticiteit. Het geeft kracht. Probeer het eens een aantal weken.
Kleding als jouw boodschap
Jouw kleding is jouw boodschap, onthoud dat. Dus stel jezelf drie vragen:
- Voel ik me iedere dag weer op m’n krachtigst door mijn outfit?
- Is mijn garderobe een weerspiegeling van mijn authenticiteit?
- Waarom houd ik mezelf in als het gaat om mijn outfit?
Door deze vragen helder te hebben, kun je je garderobe hier en daar aanpassen. Begin er vandaag nog mee. Het heeft namelijk vele voordelen:
- Je krijgt je eigen brand identity (en dit kan dus ook jezelf zijn) helder
- Je krijgt meer zelfvertrouwen
- Je wordt goed in iets waar je misschien eerst minder goed in was en
- Je krijgt meer energie
En nee, je hoeft niet de Zara leeg te kopen. Fast Fashion is niet de oplossing, maar kies kledingstukken