Dat zwemmen gezond is voor ons lijf is algemeen bekend, maar heeft zwemmen ook een positief effect op ons brein?
Zoals bij sporten in het algemeen komt er ook bij zwemmen endorfine vrij in je hersenen. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel en dus automatisch een goed humeur. Daarnaast is het grote voordeel van zwemmen, omdat de weerstand lager is door het water, dat het doorgaans meer energie oplevert dan dat het kost. Opgesomd, je wordt fitter en gezond (ook in je brein) en je krijgt nog een bak energie cadeau.
Het effect van water
Uit onderzoek is gebleken dat water een enorme stimulans geeft op ons zenuwstelsel. Hierdoor zie je vaak mensen die kampen met psychologische stoornissen richting het water worden gestuurd. Daarnaast heeft zwemmen dus tal van voordelen voor je brein.
De voordelen voor je brein
- Het vermindert stress
Door de ontspanning bij het zwemmen komt er meer zuurstof bij je spieren, het onder controle houden van je eigen ademhaling en deze reguleren is dan vele malen eenvoudiger. Daarnaast kan je door chronische stress hersencellen verliezen, zwemmen bevordert weer de aanmaak van nieuwe hersencellen.
- Je krijgt energie
Zoals net al aangegeven, door het versoepelende effect van het water, levert zwemmen meer energie op dan dat het je kost. Perfecte start van je dag zou ik zeggen.
- Goed voor je zelfvertrouwen
Met zwemmen pak je in feite je hele lichaam aan, zowel fysiek als mentaal. Het is een effectieve manier om overtollig vet te verbranden en je spieren te versterken. Hierdoor krijg je automatisch meer zelfrespect en dus zelfvertrouwen.
- Conditie en longcapaciteit worden hoger
Je ademhalingsspieren worden getraind bij het trekken van baantjes, je longcapaciteit zal hierdoor toenemen. Net heb ik al aangegeven dat de weerstand door het water minder is, maar je maakt natuurlijk nog wel steeds gebruik van vrijwel alle spieren, je zult merken dat je conditie enorm groeit naarmate je vaker een baantje trekt.
- De capaciteit van je brein wordt groter
Cardiovasculaire training, beter bekend als cardio training, zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed op een effectieve manier door het lichaam wordt gecirculeerd. Hierdoor komt er meer zuurstof in je hersenen, waardoor je dagelijkse taken bijna vanzelf zullen gaan en je concentratievermogen vele malen hoger ligt.
Maar zwemmen is toch helemaal geen mega actieve sport?
Daar zit juist het voordeel in bij het zwemmen, aangezien het een matig intensieve sport is worden je cellen die voor een goede afweer zorgen actiever. En aangezien je hartslag (waarschijnlijk) niet torenhoog is werkt dit vele malen effectiever! Het mooie van zwemmen is dat het op allerlei verschillende niveaus kan worden gedaan en voor vrijwel alle leeftijdscategorieën. Het is dan ook niet voor niets dat meer dan 80% van de artsen en deskundigen zwemmen aanbevelen bij medische gevallen.
Een extraatje voor hardlopers
Ben je met hardlopen tegen bijvoorbeeld een blessure aangelopen of wil je een keer wat anders dan kilometers wegvreten op het asfalt, dan is zwemmen wellicht wat voor jou, hieronder vier voordelen:
- Aangezien zwemmen een lage impact heeft op je spieren, kan je dit perfect naast het hardlopen doen om je conditie nog verder te verhogen.
- Je spieren worden versterkt, hier heb je weer profijt van als je hardloopschoenen aantrekt.
- Loop je weleens in een sleur met hardlopen? Zwemmen kan je hier prima uithelpen als afwisseling. Daarnaast is het ook een mooie sport als je in een herstelfase zit of gewoon aanvullend.
- Wil je nou die blessures juist voorkomen, dan is het zwemmen het helemaal voor jou! Aangezien je met zwemmen nauwelijks harde klappen hoeft op te vangen voor je spieren, pezen en botten.
Zwemmen is een GO voor je lichaam en brein
Naast alle fysieke voordelen is het wel duidelijk dat zwemmen jouw brein enorm veel positieve dingen brengt. Dus trek die zwembroek, badpak, bikini of speedo uit de kast en neem een lekkere frisse duik voor je brein.